Начин на приготвяне
Канелони (CANNELLONI) буквално означава голяма тръстика. Това са дълги форми паста (с дължина около 10 см и радиус на отвора около 2.5 см), оформени като големи кухи тръби.
За плънката:
Нарежете 2 глави кромид лук на ситно и ги задушете в малко зехтин. Добавете каймата постепенно и запържвайте при непрекъснато бъркане, докато стане на трохи. Добавете накрая 3-4 скилидки наситнен чесън, сол, черен пипер и риган на вкус. Отстранете от котлона, за да поизстине.
За соса:
Обелете патладжана, нарежете го на ситни кубчета и посолете. Същото направете и с тиквичката и оставете в гевгир, да се изцеди от излишната вода. След 15 минути изстискайте с ръце кубчетата патладжан, за да отделите горчивината им.
Останалия кромид лук (2 глави) нарежете на ситно или настържете.
Доматите обелете и нарежете на ситни кубчета.
Останалите скилидки чесън (4 броя) нарежете на ситно.
В дълбок тиган със зехтин запържете първо лука, добавете отцедените от водата тиквички и патладжаните. Когато зеленчуците се запържат до златисто, добавете и доматите.
След като сосът заври, намалете котлона и оставете да покъкри 10-15 минути.
Накрая подправете със сол, черен пипер, босилек, риган и чесъна.
След като плънката е достатъчно поизстинала, за да можете да работите спокойно, напълнете канелоните, като придържате с едната ръка единия отвор и леко притискате пълнежа с пръсти, за да се напълнят хубаво. Наредете ги плътно в намазана със зехтин тавичка.
Полейте с приготвения сос внимателно, така че да покрие канелоните от всички страни и отгоре.
Накрая поръсете с малко зехтин и сложете ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 40 минути). Времето за готвене зависи от това как харесвате пастата - за алденте около 25-30 минути и около 40 минути за по добре сготвена паста.
Преди сервиране поръсете с листенца магданоз.
Ястието може да се хапва както студено, така и горещо.
Ако го сервирате горещо, преди сервиране го наръсете с настърган кашкавал.
Канелоните на фурна с кайма и чуден сос са много вкусни!
Ако обичаш да приготвяш вкусотии с кайма, опитай и другите ни предложения за спагети с кайма, пица с кайма или пълнени чушки с кайма.
Коментари