Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Мъжки спагети с кайма и гъби

Мъжки спагети с кайма и гъби

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54278138153
07/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"На това му се вика порция, но и не се учудваме, все пак става дума за мъжки спагети с кайма и гъби, с които господата ще ви очароват"

Необходими Продукти

  • спагети - 1 пак. № 10
  • кайма - 500 г готова с подправки
  • лук - 1 гл.
  • чесън - 1/2 гл.
  • домати - 1 буркан 800 г
  • гъби - 1 буркан 550 г стерилизирани
  • черен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • джоджен - 1 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • вино - 1 ч.ч. /бяло или червено/
  • кашкавал - 200 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Защо така подробно описах рецептата в заглавието?

Защото не мога да се конкурирам със запазени марки и специалисти и защото е сглобена от любими на семейството ми съставки, с продукти от български производители в полуготово състояние, което привежда ястието в готовност за 20 минути – добър вариант за вечеря след дълъг ден и при липса на друга топла храна или при празен хладилник.

Другата причина е, че сред всичките повтарящи се заглавия на одобрени рецепти не видях насоки, препоръки, съвети, ако щете, грешки при приготвянето ѝ. Моята е такава и именно затова се надявам да види бял свят.

Първата грешка, която правех в началото, беше да се хвърля да варя спагетите. Те изстиваха и се налагаше да топля порциите с готовия сос в микровълновата фурна. После решавах, че ще ги оставя да стоят на топло в тенджерата - те омекваха и се разваряваха.

Затова, първо, по-добре си направете соса /ако разполагате с един котлон/, а най-добре паралелно пригответе дълбока тенджера с много вода /4-5 л/ с лъжичка сол и две лъжици олио – да заври.

Докато заври водата, си обелете и нарежете лука и чесъна. Започнете да ги пържите в останалите лъжици олио на слаб огън.

В дълбока купа изсипете каймата.

Този вид кайма е подходящ за мусака, супа топчета, за спагетите, за пържени кюфтета /с някои изключения обаче/. Винаги купувам, когато се предлага на промоция и слагам в камерата, разделена на порции.

И тук ползвам един трик, който ми спестява нерви при приготвянето на соса. В купата с каймата налейте малко хладка водичка. Размачкайте каймата и ако още стои на големи парчета, добавете още малко вода, така че да се получи гъста каша. Това става за минута-две, което означава, че вече може да я прибавите при лука и чесъна. Разбъркайте всичко и ще видите, че няма бучки месо в каймата. Оставете да се изпари водата за 5 минути.

Погледнете водата за спагетите и ако е готова, ги изсипете. Важно е да не оставяте части от спагети извън водата: предният им край бързо омеква и лесно ще им помогнете да се покрият с водата целите /така няма да ви се сварят слепени в единия си край/.

Разбъркайте ги, докато водата започне отново да ври, и ги оставете, като засечете предвиденото време. Ако не виждате изписано упоменато време на опаковката, се спрете на 8 минути и проверявайте, за да се ориентирате в степента на готовност и по своя вкус.

Върнете се към соса за паста. Пасирайте доматите направо в буркана/консервата и ги изсипете при каймата. Отцедете гъбите от буркана и ги добавете. Ако гъбите са нарязани, добре, ако са цели - пак няма лошо.

Поръсвате с пипера, джоджена и босилека. Разбъркайте и налейте виното и захарта. Похлупете за 5 минути.

Можете да си купите готов сос за спагети, но за това количество ще трябват поне три буркана, защото са бурканчета, освен това не са евтини, а също така опитът ми сочи, че като го опиташ от бурканчето, изглежда добре, но като го смесиш в спагетите, стават по-кисели от очакваното.

Сложете парчето кашкавал /друг трик/ в камерата за 5 минути – ще се стегне и няма да се размазва по рендето.

Подгответе чиниите за сервиране и сложете във всяка по бучка масло на дъното.

Спагетите трябва да са готови. Отцедете ги и с лъжица за спагети или щипка разпределете по чиниите. Ако сте се забавили със доматения сос, непременно трябва да отцедите готовите спагети.

Всичко по приготвяне на соса ще отнеме 20 минути. Ако с него сте назад във времето с повече от 10 минути, ви съветвам да изплакнете спагетите със студена вода, защото ще продължават да омекват и ще се слепят в една обща маса. После ще ги топлите.

Извадете кашкавала.

Ако следвате това подробно описание, и сосът трябва да е готов. Опитайте на сол. Изсипете по черпак и половина от него върху всяка порция. Рендосайте от кашкавала направо върху спагетите с кайма.

Буркан с гъби, с домати, лютеница, наред с буркан грах и боб, винаги ще ви спасят в гладен момент заедно със задължителните в едно домакинство пакети ориз, брашно, сол и захар.

Мъжките спагети с кайма и гъби са готови за 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Изключително точна и подробна рецепта, адмирации! Получиха се превъзходни спагети!!!
21.12.2020 21:33
Анелия
Анелия
Супер, много подробни съвети, а и много верни.
05.06.2020 12:33