Начин на приготвяне
Боровинковите плодчета се изсушават, като първо се почистват от листенца и дръжки и се измиват. Добре подсушените плодове се поставят върху постлан с марля съд и се сушат на сянка в проветриво помещение.
Сушени червени боровинки за чай се съхраняват в плик или буркан.
Към 400 мл вряща вода прибавете 2-3 с.л. от сухите плодчета. Оставете да ври на тих огън 6 минути, а след това да кисне 15 минути. Прецедете и изпийте течността на глътки в рамките на един ден, а плодчетата изяжте след прецеждането.
Чаят и плодовете се препоръчват за укрепване на имунитета, при възпаления на горните дихателни пътища. Имат помощно действие при подагра, простатит, ревматизъм, изменения с дегенеративен произход, високи нива на лошия холестерол, грипни инфекции, атеросклероза, акне.
Съвет: Всяко плодче червена боровинка е истинска съкровищница, пълна с витамини, минерали и микроелементи, необходими за поддържането на човешкото здраве.
Червената боровинка е безценен помощник в терапията за регулиране функциите на щитовидната жлеза.
Паралелно с лечението, което ендокринологът е препоръчал при хипер- или хипофункция на жлезата, редовно може да се подкрепя усилието за регулиране със сок от боровинка.
В случая играе роля действието на растението като силен антиоксидант и витаминозна бомба.