Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с червени боровинки

Козунак с червени боровинки

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Козунак с червени боровинки
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Нека подготовката за Великден започне сега!"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г тип 500
  • захаросани плодове - 100 г
  • червени боровинки - 50 г сушени
  • захар - 120 г + 50 г за поръсване
  • оцет - 1 с.л.
  • мас - 50 г (или олио)
  • масло - 70 г краве
  • сол - 1 щипка
  • есенция - 5 капки ром
  • белтъци - 1 бр.
  • яйца - 4 бр.
  • мая - 20 г прясна
  • прясно мляко - 150 - 180 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Затоплете прясното мляко до телесна температура и сложете в него по една лъжица от брашното и захарта, разбъркайте и натрошете половин кубче прясна мая.

Оставете на топло за 10-15 минути да шупне. Брашното пресейте три пъти, за да може да влезе въздух в него, и в средата направете кладенче.

Сложете в него оцет и сол. Разбийте яйцата със захарта и ги добавете. Започнете да замесвате тестото, като по малко добавяте от шупналата в млякото мая. Месете до получаване на гладко тесто, ако е необходимо добавете още малко брашно или мляко.

Оформете тестото на топка и го ударете 100 пъти в масата или плота, като на всеки 20 удара му слагайте по малко от маслото и маста, разтегляйте го с ръце и удряйте в плота. Накрая тестената топка трябва да е усвоила цялото количество мазнина.

Оставете го покрито с домакинско фолио на топло да втаса. Помещението, в което ще месите, е добре да е топло, времето за втасване зависи от топлината - около 2 часа. Не ви препоръчвам да втасвате козунаците принудително във фурна, оставете ги да удвоят и утроят обема си по естествен начин.

Подгответе плънката като за целта нарежете захаросаните плодове на дребно и накиснете боровинките в ром, може да използвате и есенция, както направих аз.

Намажете тавата с масло или олио и сложете хартия за печене. За този козунак ще ви е необходима тава с диаметър около 28-30 см. След като тестото видимо се надигне и втаса го премесете веднъж и разделете на три равни части.

Всяка част разточете на кора с дебелина около 1. 5 см и поръсете всяка кора със захаросани плодчета и боровинки. Навийте на руло и подредете във форма на охлюв в тавичката за печене. Оставете отново козунака на топло да втаса пак за около час, докато видимо увеличи обема си.

Сложете тавата с козунака в загрята фурна на 170 градуса за 20 минути, след което внимателно го извадете и го намажете с разбития яйчен белтък и поръсете с влажна захар, която направете, като към захарта, която ще поръсвате върху козунака, прибавите няколко капки вода, така че да се овлажни. Поставете отново във фурната и печете още 40 минути или до приятен златисто-кафяв цвят.

Опитайте козунака изстинал, така на 100% ще се насладите на вкуса му :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Заслужава си да се опита
07.04.2016 21:03
1
Александра
Александра
Много обичам козунаци и много ми хареса рецептата =)
07.04.2016 20:01
1