Начин на приготвяне
Растението е един от най-старите и най-задълбочено изследвани билкови лекарства в света, благодарение на основната си активна съставка – силимарин.
У нас често погрешно го наричат магарешки бодил, въпреки че дори не са от едно семейство - любопитно е да се знае, че е по-близък роднина на артишока отколкото на магарешкото цвете!
За чай можете да използвате и обикновения магарешки бодил, чийто цветни кошнички са по-дребни.
В народната медицина се използва главно при проблеми с черния дроб и жлъчния мехур.
5 цветни кошнички / 2 с.л./ се заливат с 400 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 к.ч., преди ядене 4 пъти дневно.
Подслаждам с приготвения по-рано цветен мед от билката Бял трън. Пречистващият чай от бял трън е готов.
Лечебно действие на билката:
Той представлява мощен антиоксидант, който защитава чернодробните клетки от вредните вещества, формирани при пушене, злоупотреба с алкохол и от храни, богати на мазнини.
Антиоксидантният му ефект е десет пъти по-силен от този на витамин Е. Силимаринът има противовъзпалително и анти-метастатично действие.
Освен това белият трън е един от най-ефективните хепатопротектори. Активните му съставки спомагат за стабилизацията на био-мембраните на хепатоцитите, повишават съществено детоксикиращата и антиоксидантна активност на черния дроб, включително и синтеза на глутатиона.
Черният дроб е пречиствателната станция на целия организъм, но за да е ефективен и да работи на пълни обороти, самият той трябва да е прочистен.
Според учени и доктори в областа, в черния дроб се извършват изключително важени процеси, при които много от токсините се трансформират в нетоксични водноразтворими вещества. Смята се също така, че при болестта на Алцхаймер са увредени някои от ензимите, участващи в детоксикиращия процес метилиране и сулфониране.
Чернодробната клетка привлича сяросъдържащите и метилсъдържащите аминокиселини, за да извлекат замърсителите и да ги изкарат като водноразтворими, по-малко токсични продукти. Оттам те отиват в жлъчката, след което напускат организма. На практика черният дроб и жлъчката са нещо като пречиствателната станция на организма.
При всички положения трябва да се знае и кои са вредните храни за черния дроб, за да ги избягваме. Това са едрите картофи, печените на скара храни, тлъстите меса, пържени яйца, алкохол. Кофеинът също е добре да се избягва.
В периода на пречистване на черния дроб е много важно супите да се правят с булгур и просо. Към тях е добре да се добавя куркума. Това е билката, изключително важна за процеса на изчистване на жлъчката.
Много полезни за черния дроб са леко препечените какаови зърна с малко вода, а не с мляко. Препоръчителни са черният шоколад и червеното вино, но в умерени количества. Полезни са морковите, ябълките, прасковите, смокините и кайсиите.
Течностите в тялото, отговорни за отстраняването на неестествените продукти, са жлъчката, урината и потта. Самите те трябва да са чисти, за да могат да транспортират нежеланите вещества извън организма, като в този процес много помагат билки като полския хвощ, магданоз и белия трън.
Белият трън профилактично защитава неповредените хепатоцити и повишава тяхната устойчивост по отношение на инфекциите и различни видове отравяния.
Билката усилва образуването на жлъчка и ускорява отделянето й, като по този начин се нормализират процесите на храносмилане и обмяната на веществата.
Поради тази причина растението се използва при остри и хронични хепатити, цироза на черния дроб, холангит, холецистит, а също и при токсични поражения на черен дроб в резултат на отравяне с различни химически съединения, в т.ч. химио- и лъчетерапия.
Свойствата му намират успешно приложение и при лечението на захарен диабет, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и разширени вени.
Изследван е и във връзка с потенциалното му действие за предотвратяване на рака и лечение на усложнения при пациенти с ХИВ.
Белият трън може да се използва и на трапезата ни като салата – всички рецепти за салата със спанак могат да бъдат заменени със свежи листа от бял трън. Те са полезен имуностимулатор, особено пролетно време, когато организмът вече е изтощен от зимната липса на достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Младите листа, издънки, стъбла и корени са ядливи и са добър източник на флавоноиди, витамин С, желязо и други минерали.