Начин на приготвяне
В малък съд се възвира вода.
Дюлята се нарязва на тънки резени по дължина. От нейния семенник приготвих отварата за грип.
Резените се пускат във врящата вода и съдът се захлупва и се оттегля от огъня.
Маслото предварително се оставя да се размекне. Може да се разтопи в микровълнова фурна за 1 мин. Аз използвах радиаторната решетка, докато приготвя останалите продукти.
Яйцата, захарта и готовото вече масло се разбъркват и се добавят слънчогледът, брашното и бакпулверът. Семките може да бъдат сурови или солени печени. Все е хубаво.
Изваждат се резените дюля и се отцеждат.
Включва се фурната, а сместа за дюлевия сладкиш се изсипва в намазнена тавичка.
За това количество изберете тава не по-голяма от 20 см в диаметър.
По повърхността се подреждат парчетата плод и кексът се пече 50 минути на 170 градуса.
Кексът с дюли и слънчогледово семе се гарнира по-избор на консуматора и според наличността в домакинството.
Аз го направих с мед.