Начин на приготвяне
Когато приготвям кекс винаги първо пресявам брашното заедно с бакпулвера и подготвям формата за печене, като намазвам с тънък слой зехтин и поръсвам с брашно. Излишното брашно се отстранява. Фурната се загрява на 180 градуса.
Зехтинът е обикновен, подходящ е за печене и няма аромат на маслини. Изберете такъв, който може да се използва за термична обработка.
Яйцата се разбиват до много пухкав крем заедно с щипката сол и захарта, която се добавя на части, за да се разтвори по-лесно и да бухне повече сместа. След това се добавя киселото мляко, в което предварително е добавена содата (трябва да е шупнала) и се разбърква.
След това се добавят зехтинът и брашното с бакпулвера, също на части и се разбърква с дървена лъжица, или с миксер на ниска скорост. Дори да спадне обема на сместа, при печенето ще бухне.
Сместа се разделя на 2. В едната част се добавя какао и се разбърква до хомогенност. Изсипваме бялата част във формата и върху нея кафявата.
Пече се на 180 градуса, или 160/70 градуса с вентилатор за 45 минути, или до готовност, като се проверява с клечка.
Винаги може да експериментирате и да направите кекса с шарки на зебра, или както на вас Ви харесва. По желание може да поръсите с пудра захар, да запечете със сироп по ваш вкус, или разтопен шоколад.
Коментари
Добавям течен шоколад отгоре, става уникално :)