Начин на приготвяне
Измиват се листата, почистват се от дръжките и с водата се слагат в подходящ съд на котлона. Варим 20 минути на умерен котлон, снемаме и оставяме да се охлади.
Някъде към края добавих и невена, но може и без него. Течността се прецежда от листата, добавя се захарта и отново се вари на умерен огън 30 минути, докато леко се сгъсти.
Прибавя се лимонтузуто, разбърква се и сипваме в сухи бутилки, затваря се с капачка.
Поднасяне: Сипва се сироп в чаша, долива се сода, минерална вода или спрайт. Всеки може да го разрежда с каквото обича, зависи дали иска да е повече или по-малко сладко.
Сервираме с резен лимон и лед с мента, които чудесно се допълват. Аз намалих малко захарта и водата. Много ароматен сироп, съхранява се на хладно за дълго време.