Начин на приготвяне
Пилето се сварява с щипка сол в литър и половина гореща вода. В нея се запазват вкусовите качества на месото. Оставя се да изстине и се обезкостява. Може да се избере филе или вариант с варено-пушено пилешко бутче /тогава не се подлага на предварителна термична обработка/.
Сирената се нарязват на резени и после на кубчета. Нарязват се ситно дръжките на магданоза – те имат висока концентрация на полезни вещества, а също така няма да има проблеми с омекването им при термичния процес.
Прибавя се накълцаното пиле, млякото, рендосаните скилидки чесън, двете яйца и белтъка на третото. Поръсва се подправката и се разбърква.
Включва се фурната на 180 градуса.
Приготвя се намазнена тава с размер 25 см в диаметър.
Разгъват се корите за баница и сместа се разпределя. За по-лесно разделяне на това количество поравно за трите кори, ще дам пояснението, че на кора трябва да се разпределят по 6-7 супени лъжици плънка.
Навиват се корите в тавата и се подрежда маслото, нарязано на парченца, между корите.
Залива се с газираната вода и се намазва със заделения жълтък от третото яйце с помощта на четчица.
Печем нашата вита баница на вентилатор за 1 час, като се връща температурата на 160 градуса.
Получава се уханна и вкусна баница с пиле и топено сирене.