Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Терин»Терин с лозови листа

Терин с лозови листа

didka222didka222
Новак
438
Терин с лозови листа
Снимка: didka222
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Теринът с лозови листа ще ви отнеме повече време, но всяка минута си струва, защото резултатът е поразителен"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 1 връзка
  • КАРТОФЕНО ПЮРЕ
  • картофи - 600 г
  • краве масло - 100 г
  • прясно мляко - 160 мл
  • лимонов сок - 10 мл
  • ВАРЕН ОРИЗ
  • ориз - 1 купичка (250 - 300 г)
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 бр. малка глава кромид
  • кардамон - 3 шушулки
  • олио - 30 мл
  • магданоз
  • сол - на вкус
  • ГЪБИ СОТЕ
  • гъби - 400 г
  • олио - 2 с.л.
  • краве масло - 15 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 щипка
  • лимонов сок - 5 мл
  • ХРУПКАВА ПАЛАЧИНКА
  • оризово брашно - 225 г
  • царевично брашно - 70 г
  • кокосово мляко - 200 мл
  • топла вода - 750 мл
  • сол - 3 г
  • захар - 15 г
  • куркума - 1 ч.л.
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото на палачинките:

Двата вида брашно, солта, захарта и куркумата се объркват, добавя се млякото и се обърква на гладка смес. Разрежда се с топлата вода и се прибира в хладилника да престои 1 час.

За лозовите листа:

Слага се на котлона да заври 1 л и половина осолена вода и се бланшират за 5 минути лозовите листа (може и готови от буркан). Листата трябва да са млади, така нямат резки, които да пречат на повиването, и да бъдат почистени от дръжките.

За картофеното пюре:

В горещата вода от листата се слагат картофите да се сварят. Сварените картофи се отцеждат, обелват се и се намачкват с вилица. Към все още горещите картофи се добавя маслото, обърква се и се добавя лимоновият сок и на няколко пъти млякото. Заради различното водно съдържание на картофите, може да е необходимо по-малко или повече, преценява се на око. Овкусява се допълнително, ако е необходимо. Не се прекалява с разбъркването, за да остане пухкаво пюрето.

За ориза: Морковът, нарязан на ситни кубчета, се запържва в олиото. Добавя се измитият непосредствено преди това ориз и се пържи до прозрачност. Наливат се 3 купички осолена вода, пуска се вътре цялата глава лук и цепнати в единия край шушулки кардамом.

Покрива се с капак и се оставя на тих огън, докато оризът поеме водата. Когато оризът е готов, се вади главата лук и кардамонът, ръси се със ситно накълцани листа магданоз (без дръжките).

За гъбите: Гъбите се почистват добре с четка, махат се пънчетата и се обелва горният слой на шапката. Шапката се реже по диагонал на 6 еднакви резенчета, пънчетата се използват по желание. В загрятото в тиган олио се пускат гъбите и се пържат, докато се карамелизират и омекнат, приблизително 5 минути. Добавя се маслото, овкусява се със сол, черен пипер и лимонов сок и се дърпат от котлона.

Приготвяне на палачинките. Вади се тестото от хладилника и в тефлонов тиган с няколко капки олио се пържат палачинките. Излизат 10 бр. големи палачинки.

Сглобяване: Правоъгълна форма за кекс се покрива отвсякъде с лозовите листа, като се застъпват едно с друго, по-голямата част от горните листа трябва да виси от външната страна на формата. Лъскавата страна на листата трябва да бъде към формата.

Сипва се картофеното пюре и се изравнява с шпатула. Палачинките се нарязват да паснат на формата и се нарежда единичен слой. Слагат се гъбите и отново се изравнява. Отново се нарежда ред палачинки. Добавя се оризът и също се изравнява. Отново се нарежда ред палачинки.

Пълнежът трябва да е 1-2 мм над ръба на формата. Висящите отвън листа се загъват върху последния слой с палачинки.

Формата с терина се покрива с фолио, слага се отгоре дъска за рязане и върху нея някакъв тежък предмет и се прибира в хладилника да престои поне 6 часа, най-добре една нощ.

Преди сервиране се развива фолиото, слага се отгоре дъската, обръща се теринът с лозови листа обратно и формата се вдига внимателно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: