Начин на приготвяне
Разбъркайте в по-голяма купа водата, захарта и солта и прибавете сухата мая. Оставете да се активира.
Към вече шупналата мая добавете 2 с.л. олио и пресятото брашно на части, бъркайки с лъжица. Замесете постепенно гладко тесто, като месите с ръце.
Топката тесто извадете и намажете дъното и стените на купата с останалата 1 с.л. олио.
Върнете тестото, покрийте и оставете да втаса на топло - може би ще отнеме час, докато удвои обема си.
Разделете на 8 равни части вече втасалото тесто.
Сложете на котлона 3 л вода в голяма тенджера да заври. Загрейте фурната на 200°C.
Всяко парче тесто направете на фитил, от който се оформя претцел.
Към кипналата вода сипете 1 с.л. сода за хляб и застелете голяма тава с хартия за печене.
Потопете всеки от гевреците във водата за 30 секунди. Вадете ги с решетъчна лъжица, отцеждайте и слагайте в тавата.
Сварените претцели намажете с разбит жълтък и поръсете с едра сол, семена или каквото искате.
Изпечете бретцелите за около 15 минути - до хубав златист загар.
Да ви е сладко!