Претцели

МарияМария
Новак
123
Претцели
Снимка: Мария
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Домашно приготвени хрупкави претцели по наша рецепта, какво знаят чужденците"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 - 600 г
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • суха мая - 1 пакетче
  • вода - 360 мл (топла)
  • жълтъци - 1бр.
  • сода за хляб - 1 1/2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте в по-голяма купа водата, захарта и солта и прибавете сухата мая. Оставете да се активира.

Към вече шупналата мая добавете 2 с.л. олио и пресятото брашно на части, бъркайки с лъжица. Замесете постепенно гладко тесто, като месите с ръце.

Топката тесто извадете и намажете дъното и стените на купата с останалата 1 с.л. олио.

Върнете тестото, покрийте и оставете да втаса на топло - може би ще отнеме час, докато удвои обема си.

Разделете на 8 равни части вече втасалото тесто.

Сложете на котлона 3 л вода в голяма тенджера да заври. Загрейте фурната на 200°C.

Всяко парче тесто направете на фитил, от който се оформя претцел.

Към кипналата вода сипете 1 с.л. сода за хляб и застелете голяма тава с хартия за печене.

Потопете всеки от гевреците във водата за 30 секунди. Вадете ги с решетъчна лъжица, отцеждайте и слагайте в тавата.

Сварените претцели намажете с разбит жълтък и поръсете с едра сол, семена или каквото искате.

Изпечете бретцелите за около 15 минути - до хубав златист загар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: