Австрийски Претцел

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Австрийски Претцел
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
13 мин.
Общо
63 мин.
Порции
6
"Прекрасен солен претцел и чаша хубава бира - да живеят малките удоволствия в края на деня!"

Необходими Продукти

  • вода - 240 мл хладка
  • мая - 6 г или 2 ч.л. суха
  • захар - 1 с.л. кристал
  • брашно - 225 г
  • брашно - 130 г черно
  • кафява захар - 1 с.л. светло
  • масло - 25 г или 2 с.л. разтопено
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 2 литра + 90 г сода за хляб
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • сметана - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 230 градуса. Плоска тава, покрита с алуминиево фолио и намазнена със спрей.

В 240 мл вода се поставя сухата мая и бялата захар и се оставя да шупне за около 10/15 мин.

В купата на миксера се комбинират брашното, кафявата захар и солта. Разбъркват се.

Постепенно се добавя маята и се разбърква на слаба степен на миксера. Добавя се разтопеното масло. Разбива се на средна скорост на миксера, докато се получи хубава топка тесто, която се отделя от стените на купата, около 5 мин.

Оформя се тестото на топка и се поставя в леко намазнена купа, като се обръща от всички страни, за да се намасли. Оставя се да втаса за около 1 час. След като е готово тестото, с ръце се натиска отгоре за да излезе въздухът от тестото и се оставя да почине за около 5 мин.

Тестото се дели на шест равни по големина топки, около 105 г всяка, и се покриват с кърпа. Взима се една топка и с ръце се оформя на фитил с дължина 60 см, като по средата е по-дебел, а краищата са изтънени.

Оформя се на полукръг във форма на подкова, двата края се пресичат в ляво и дясно от 5 до 7 см от краищата на фитилите, леко се навлажняват с вода. за да могат да залепнат към основното тесто, сгъват се и се прилепят към дъното на подковата. като се пресичат. Оставят се върху хартия за печене.

Двата литра вода заедно със содата се загряват на котлон, за да заври водата, и с решетъчна лъжица всеки геврек се пуска във водата за 30 секунди на всяка страна.

Изваждат се и се редят в тавата, покрита с алуминиевото фолио. Намазват се с разбит жълтък със сметана, посипват се с едра сол на кристали. Пече се на 230 градуса за 10-15 мин.

Австрийският Претцел е готов.

Източник: Австрийска кухня

Забележка: По принцип не ползвам черно брашно и затова съм ги работила само с бяло такова, италианско за торти и сладкиши, а то е крайно копринено и не е точно за работа на по-твърди теста и трябваше да прибавя и още 3 с.л. брашно, за да се оформи хубаво топка тесто. Може да се работи с брашно за пици. Мисля, че това не е толкова от значение за изпълнението на рецептата и смятам, че с обикновено брашно ще се получат прекрасни претцели.

Ползвала съм спрей за намазняване на алуминиево фолио, но може да се ползва и друг вид намазняване, но е важно да е намаслено добре фолиото, защото ще залепнат за него.

Може и да се поръсят със маково семе, също и със сусам. Въпрос на избор е.

За точния размер на топките тесто съм ползвала електр. кантар.

Важно е да се следи с часовник за секундите варене на всяка страна на претцела, защото ако е в повече като време, ще се разпадне тестото.

Не мога да съм точна в изписването на наименованието на гевречето, дали е точно претцел или бретцел, защото тук у нас се произнася бретцел, а в Австрия/Германия го чувам като претцел, но и никога не съм се сещала да питам как е правилно, но това няма никакво значение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Благодаря, Нина!
Няма начин при теб да не се получат. Честно! Преценявай си брашното да бъде така, че да може добре да го разтягаш с ръце. Трябва да е еластично и да не се къса.
01.09.2016 20:31
Нина Иванова Иванова
Нина Иванова Иванова
Страхотни! Аз лош опит имам с варени гевреци и то не веднъж :) Ще се пробвам с тази красота, няма как ;)
01.09.2016 20:17
marcheva14
marcheva14
Сийче, благодаря! Наистина са хубави и много са лесни. Преди време бях споделила тук, че ги правя, но нямах снимка за да пусна рецептата, ето сега си спазих обещанието към нашите колежки. Малко са на брой от това тесто, но за мен са напълно достатъчни.
Дала съм пълно обяснение към рецептата и начин на приготвяне.
01.09.2016 18:56
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотни са се получили, правих ги преди време по една рецепта, нещо не можаха да ми се получат. Няма да ти казвам на какво станаха като ги махнах от водата, разтеглиха се, изгубиха форма и стояха като смити.
01.09.2016 15:18