Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Пухкави триъгълни мекици с пудра захар

Пухкави триъгълни мекици с пудра захар

Пухкави триъгълни мекици с пудра захар
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Пухкавите триъгълни мекици с пудра захар са идеални за закуска или следобедно похапване с чаша айрян или чай."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • хладка вода - 250 мл
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • зехтин - 1 с.л.
  • олио - 400 мл
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с активиране на маята. В купичка разбъркайте хладката вода, захарта, маята и оставете за 5-10 минути да се активира. Ще се образува пяна отгоре.

Продължете със замесване на тестото. В голяма купа пресейте брашното, добавете солта, яйцето, киселото мляко, зехтина и налейте активираната мая.

Замесете меко, леко лепнещо тесто. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно, но не прекалявайте – колкото по-меко, толкова по-пухкави ще станат мекиците.

Покрийте купата с кърпа или стреч фолио и оставете на топло място за около 1 час, докато тестото удвои обема си.

Продължете с оформяне на триъгълните мекици. Поръсете плота с брашно и разточете тестото до около 5-6 мм дебелина.

Нарежете го на квадрати около 10x10 см.

После всеки квадрат разрежете по диагонал на два триъгълника.

Ако желаете по-малки триъгълни мекици с мая, направете по-малки квадрати.

Загрейте обилно олио в дълбок тиган на умерен към силен огън.

Сложете по няколко триъгълника наведнъж, без да се притискат.

Пържете до златисто от двете страни – по 1-2 минути.

Извадете ги върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.

Докато са още топли, ги поръсете обилно с пудра захар чрез сито за равномерно покритие.

Пухкавите триъгълни мекици с пудра захар са идеални за закуска или следобедно похапване с чаша айрян или чай.

Научете също тайната как мекиците да не са мазни и някои важни тънкости при приготвяне на мекици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: