Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Пълнени тиквички на фурна с доматен сос

Пълнени тиквички на фурна с доматен сос

Пълнени тиквички на фурна с доматен сос
Снимка: Потребител#246506
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • тиквички едри - 2 бр. около 600 - 800 г или 3 - 4 бр. по - дребни
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - няколко скилидки или цяла глава
  • моркови - 1 - 2 бр. малки
  • кокосово масло - 2 с.л.
  • доматен сос - 500 мл
  • копър - за поръсване (ситно нарязан)
  • хималайска сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е доста лека и приятна, особено за летните жеги, придружена с чаша охладено бяло вино;-)

Започвам, като измия добре тиквичките. По принцип не ги беля, ако са домашни, в противен случай - задължително!

Разполовявам ги по дължина и издълбавам хубаво с лъжица, за да се оформят лодки от тиквички, които после ще се пълнят.

Вътрешността не изхвърлям, а ползвам като част от плънката за пълнени тиквички.

Избирам подходяща тавичка, слагам тиквичките вътре и ги оставям настрани.

За плънката в кокосовото масло задушавам под капак първо за няколко минути ситно нарязания лук. Към него добавям морковите, нарязани също на ситно. След още няколко минутки добавям и чесъна (на парченца). Накрая изсипвам вътрешността на тиквичките и солта, след което разбърквам много добре.

Ако сте почитател на пикантните храни, може да добавите например ситно нарязана люта чушка. Аз не слагам люто заради децата.

В плънката за постните пълнени тиквички с може също да се сложи натрошено сирене или извара, а отгоре тиквичките да се запекат с настърган кашкавал. Ние отскоро обаче избягваме млечните продукти и затова се наложи да опростя рецептата.

Докато задушавам плънката, обикновено си включвам фурната да загрява до 200-220 градуса. Ако обичате тиквичките по-мекички, може да ги сложите предварително във фурната, докато приготвяте плънката. Ние ги обичаме с по-малко термична обработка, затова ги оставям сурови до пълненето.

Разпределям готовата плънка равномерно във всички лодки.

Изсипвам доматения сос около тях и пъхвам тавата във фурната на средното ниво за около 20 мин.

След като ги извадя и разпределя в чинии, поръсвам със ситно нарязан пресен копър. Преди го слагах преди печенето, но установихме, че сега е по-вкусно и ароматно, без да го подлагам на термична обработка, а и така пълнените тиквички на фурна с доматен сос изглеждат много по-свежо.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: