Начин на приготвяне
Тази рецепта е доста лека и приятна, особено за летните жеги, придружена с чаша охладено бяло вино;-)
Започвам, като измия добре тиквичките. По принцип не ги беля, ако са домашни, в противен случай - задължително!
Разполовявам ги по дължина и издълбавам хубаво с лъжица, за да се оформят лодки от тиквички, които после ще се пълнят.
Вътрешността не изхвърлям, а ползвам като част от плънката за пълнени тиквички.
Избирам подходяща тавичка, слагам тиквичките вътре и ги оставям настрани.
За плънката в кокосовото масло задушавам под капак първо за няколко минути ситно нарязания лук. Към него добавям морковите, нарязани също на ситно. След още няколко минутки добавям и чесъна (на парченца). Накрая изсипвам вътрешността на тиквичките и солта, след което разбърквам много добре.
Ако сте почитател на пикантните храни, може да добавите например ситно нарязана люта чушка. Аз не слагам люто заради децата.
В плънката за постните пълнени тиквички с може също да се сложи натрошено сирене или извара, а отгоре тиквичките да се запекат с настърган кашкавал. Ние отскоро обаче избягваме млечните продукти и затова се наложи да опростя рецептата.
Докато задушавам плънката, обикновено си включвам фурната да загрява до 200-220 градуса. Ако обичате тиквичките по-мекички, може да ги сложите предварително във фурната, докато приготвяте плънката. Ние ги обичаме с по-малко термична обработка, затова ги оставям сурови до пълненето.
Разпределям готовата плънка равномерно във всички лодки.
Изсипвам доматения сос около тях и пъхвам тавата във фурната на средното ниво за около 20 мин.
След като ги извадя и разпределя в чинии, поръсвам със ситно нарязан пресен копър. Преди го слагах преди печенето, но установихме, че сега е по-вкусно и ароматно, без да го подлагам на термична обработка, а и така пълнените тиквички на фурна с доматен сос изглеждат много по-свежо.
Добър апетит!