Начин на приготвяне
Името идва от това, че листата на билката петопръстник са петделни, като петте пръста на ръката.
Може да използваме електрическа кана, за да сварим експресно водата, ала може и в чайник на котлона да я подготвим за целебната запарка.
Листата от петопръстник, заляти с гореща вода, е добре да престоят приблизително 10 мин. След като ги изцедим с цедка, можем да приемем топлата запарка от петопръстник.
Въпрос на предпочитание е дали чаят да се подслади.
Лечебните свойства на билката Петопръстник са изключителни - лекува възпаления от всякакъв вид и действа кръвоспиращо.
Прилага се при възпалени сливици и гърло, при кървящи венци, миома на матката, херпес зостер, тумори, хемороиди, възпаления на стомаха и червата, диария, дизинтерия, чернодробни заболявания, възпаление на очите, парадонтоза и др.
Изумителна е природата, даряваща ни с билки - лекове – илачи за всичко и за всички!