Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
В купа се разбиват хубаво яйцата със захарта. Брашното се пресява с бакпулвера.
Към яйцата се прибавя олиото и брашното с бакпулвера. Разбъркват се хубаво.
В голяма тава, застлана с хартия за печене, се изсипва сместа. Аз използвах тавата на фурната.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 минути или докато получи приятен златист цвят.
Може да пробвате дали е готов с клечка за зъби. Ако клечката е суха, значи блатът е готов.
През това време си пригответе малка кръгла купа. Облепете я от вътрешната страна изцяло със стреч фолио.
Краят на стреч фолиото трябва да излиза извън купата. Така по-лесно ще се обърне после детската торта.
Изважда се от фурната и се остава да изстине малко.
След като е изстинал тортеният блат, изрежете два кръга с диаметъра на кръглата купа, която ще използвате.
Останалото от блата го натрошете на много малки парчета или го направете на трохи в отделна купа.
Приготвяне на крема:
Жълтъците се разбиват със захарта. След като са разбити, се прибавят нишестето и ванилията. Разбърква се.
Добавя се и 300 мл прясно мляко. Накрая слагам и желатина.
700 мл прясно мляко се слага на котлона да заври. След като заври, към него на тънка струя се прибавя сместа с разбитите жълтъци.
Бърка се непрекъснато до сгъстяване на сладкарския крем. Когато кремът се сгъсти, се сваля от котлона и се оставя да изстине малко.
През това време се разбива сладкарската сметана с 5-6 с.л. захар.
След като кремът е изстинал малко, се прибавя към него сладкарската сметана.
Разбърква се хубаво.
Към готовия крем със сметана се прибавя начупеният на малки парчета блат или трохите от блата и се разбърква. Може да добавите различно количество. Аз прибавих повече и крема стана по-гъст.
Сглобяване на тортата Калинка:
Взема се изрязания блат под формата на кръг и се слага в купата. Леко се притиска към стените и дъното на купата с ръце.
След това се сипва кремът. Сипва се крем до ръба на блата. Отгоре се слага другият блат. Притиска се леко с ръце.
Купата с приготвената сметанова торта се покрива със стреч фолио.
Сглобената торта Калинка се слага в хладилника поне за 1 час.
След това се вади и се обръща внимателно върху поднос.
Украсяване на тортата Калинка:
Тортата не съм я измазвала с маслен крем. Украсата е от фондан.
От черен фондан изрязах триъгълник и го сложих по средата на тортата.
От червен фондан разточих един голям кръг и го разделих на две половини. Тях използвах за крила на калинката.
От черен фондан направих главата и точките на калинката.
С формичка изрязах няколко цветя и ги постави върху калинка.
От зелен фондан изрязах с формичка листенца. Леко ги притиснах в долния край и подредих около готовата калинка.
Коментари