Начин на приготвяне
Приготвяме чай за прием през целият ден - три пъти за деня.
В чайник или друг съд сипваме 1 ч.л. анасонови семена – леко натрошени. Заливаме семенцата с вряла вода и оставяме на слаб котлон за 3 минути да заври. Чая приемаме сутрин - обед и вечер по 100мл.
Чаят от анасон лекува пристъпи на астма и е изключително полезен при дихателни заболявания като ларингит и магарешка кашлица.
Семената на растенията имат изразени отхрачващи свойства, за това се използват при заболявания на горните дихателни пътища, по-специално бронхит със суха кашлица.
Използва се за нормализиране на храносмилането, при чревни спазми, подуване на корема, подобрява работата на стомаха, панкреаса и черния дроб.
Съдържа полезни вещества – калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, цинк, манган и мед.
Анасонът помага при главоболие и световъртеж.
Не се препоръчва за бременни жени, но кърмещи майки може – влияе добре на кърмата.
Отвара от семена на анасон се използват за дезинфекциращо средство при възпаления на гръдния кош.
Чаят от семена на Анасон против дихателни заболявания е много полезен.