Лападени палачинки

Лападени палачинки
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
28/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Готови ли се за лападените палачинки - защото те са готови за вас"

Необходими Продукти

  • лапад - 20 листа, средно големи
  • магданоз - ½ връзка
  • овесено мляко - 1 и ½ ч.ч., растително
  • пълнозърнесто брашно - около 1 ч.ч.
  • конопенo брашно - 1 ч.л.
  • пшеничен зародиш - ½ ч.л.
  • брашно от коприва - ½ ч.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л., на вкус
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • кориандър - 2 - 3 щипки
  • куркума - 1/3 ч.л.
  • кафява захар - ½ ч.л.
  • шарлан - 1 с.л. + за пърженето
  • сода за хляб - 1 равна ч.л.
  • оцет балсамико - ½ с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и нарязваме прясно набраните от градината свежи листа лапад. Попарваме ги с гореща вода и след няколко минути ги отцеждаме.

В каната на нутрибулет сипваме чаена чаша и половина домашно приготвено овесено мляко (без да е прецедено), попарения лапад и нарязания на ситно пресен магданоз. Прибавяме 1 ч.л. конопено брашно и по половин чаена лъжичка брашно от коприва и пшеничен зародиш. Блендираме до зелена нежна еднородна консистенция.

Изсипваме сместа в дълбока купа. Сипваме всички подправки: 1 ч.л. хималайска сол – на вкус, половин чаена лъжичка кафява тръстикова кристална захар, 2-3 щипки смлян черен пипер, 1/3 ч.л. кимион, 1/3 ч.л. индийска куркума, 2-3 щипки смлян кориандър.

Прибавяме 1 изравнена чаена лъжичка сода за хляб и половин супена лъжица оцет Балсамико за нейното активиране. Разбъркваме с телена бъркалка и добавяме по малко от пълнозърнестото брашно (общо около 1 ч.ч.) до получаване пишеща консистенция – нито много рядка, нито много гъста.

За всяка от зелените палачинки капваме няколко капки шарлан в загрят тиган с незалепващо покритие.

Сипваме от сместа с малък черпак, разстилайки я в кръгла форма около 15 см.

Пържим по 2-3 минути от двете страни.

От забърканото количество се получават около 10-12 броя средно големи солени палачинки.

Поднасяме пухкавите веган палачинки с любима рязядка, тахини сос, хумус или дип от авокадо.

Чудно вкусни пролетни лападени палачинки без яйца и мляко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: