Начин на приготвяне
Измиваме 2-3 пъти червената (оранжева) леща (1 и ½ ч.ч.) и я накисваме за около 20 минути.
В средно голяма тенджера загряваме шарлана – слънчогледовото масло. Сипваме настъргания на ситно ренде пресен джинджифил – 2-3 см корен, 2 скилидки и 1 глава лук. Разбъркваме и поставяме капака.
Сипваме отцедена червената леща и всички подправки: 1 дафинов лист, ½ ч.л. кафява тръстикова захар на кристали, 1 равна ч.л. индийска куркума, ½ ч.л. смлян кимион, мадраско къри – ½ к.л., гарам масала – ½ к.л., смлян черен пипер – ½ к.л. и 1 изравнена чаена лъжичка хималайска сол – на вкус.
Разбъркваме и заливаме с литър и половина гореща вода (загрята на термо кана). Поставяме капака на тенджерата и оставяме лещата да се вари около 20 минути.
Разтваряме с разбъркване 3 с.л. царевично брашно или фин царевичен грис в малко водичка и го добавяме към супата от червена леща.
След като арабската супа е готова, я дръпваме от котлона и изваждаме дафиновия лист. Сипваме 1 с.л. кокосово масло и пасираме с пасатор, до нежна еднородна консистенция.
Поднасяме крем супата от леща - топла, поръсена със свеж пресен магданоз.
Любима Арабска крем супа от леща, пренасяща в ориента със своя наситен източен вкус, пикантна - сгряваща и в студените дни!
Чудно вкусно!