Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Зеленчукова мусака с патладжани и домати

Зеленчукова мусака с патладжани и домати

AqAq
Новак
182836
Зеленчукова мусака с патладжани и домати2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Различен, но пък много вкусен прочит на любимата ни мусака, който задължително трябва да опитате!"

Необходими Продукти

  • картофи - 250 г
  • тиквички - 250 г
  • патладжани - 150 г
  • домати - 150 г
  • кисело мляко - 250 мл (2%)
  • чушки - 100 г
  • лук - 100 г
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • яйца - 2 броя L
  • магданоз - 50 г
  • сол - с намалено натриево съдържание
  • вода - 500 мл, която се добавя в тавата преди печене
  • червен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжаните на тънки колелца, посолете ги и ги оставете половин час да се оцедят от горчивината.

Картофите, тиквичките, доматите, предварително постоялите в солена вода, се отцеждат и се нарязват на кубчета или на кръгчета по желание. Чушките се режат също така, а лукът и морковите - на ситно.

Всичко се задушава според реда на омекване. Слагат се подправките, солта. Сместа се изсипва в тавичка или се реди на пластове, като всеки пласт е от различен зеленчук, след което се слага се зехтинът.

Пече се в умерена фурна или на ниска температура с фолио за по-дълго време. Когато е почти готово (всичко е омекнало), зеленчуковат смес се вади, залива се с разбитите яйца с кисело мляко и се пече на горната скара, докато хване златиста кора.

Мусаката се поднася поръсена с магданоз и по желание със сос от кисело мляко и чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка: