Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с патладжан и домати

Мусака с патладжан и домати

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Мусака с патладжан и домати
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
09/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Свежа и толкова вкусна мусака всеки иска да опита, а ние даваме и изпитана рецепта за нея"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • домати - 3 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • мортадела - 100 г
  • моцарела - 125 г
  • галета - 2 с.л.
  • пармезан - 50 г настърган
  • чесън - 2 бр. скилидки
  • черен пипер - щипка
  • магданоз - щипка
  • зехтин
  • краве масло - бучка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжана на кубчета, посолете и оставете за 30 мин, докато се отцеди горчивата вода.

В тиган запържете две скилидки чесън за 3-4 мин. Извадете ги, а на тяхно място сложете кубчетата патладжан. Захлупете съда и задушете зеленчука за 10 мин.

Обелете и нарежете на кубчета двата домата. Прибавете ги към патладжана и гответе зеленчуците още 15 мин. Отдръпнете съда от котлона, овкусете със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Оставете да се охлади.

Към охладената смес добавете яйцата, галетата и половината от настъргания пармезан.

Намаслете тавичка. Изсипете в нея половината от приготвената смес, отгоре наредете мортаделата, а върху нея парчета нарязана моцарела.

Покрийте с останалата зеленчукова смес. Наредете кръгчета домати, върху тях поставете парчета краве масло.

Изпечете мусаката на 180°C, в предварително загрята фурна с вентилатор за 30 мин.

Малко преди да извадите тавичката от фурната поръсете мусаката с патладжан и домати с останалия пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: