Начин на приготвяне
Нарежете патладжана на кубчета, посолете и оставете за 30 мин, докато се отцеди горчивата вода.
В тиган запържете две скилидки чесън за 3-4 мин. Извадете ги, а на тяхно място сложете кубчетата патладжан. Захлупете съда и задушете зеленчука за 10 мин.
Обелете и нарежете на кубчета двата домата. Прибавете ги към патладжана и гответе зеленчуците още 15 мин. Отдръпнете съда от котлона, овкусете със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Оставете да се охлади.
Към охладената смес добавете яйцата, галетата и половината от настъргания пармезан.
Намаслете тавичка. Изсипете в нея половината от приготвената смес, отгоре наредете мортаделата, а върху нея парчета нарязана моцарела.
Покрийте с останалата зеленчукова смес. Наредете кръгчета домати, върху тях поставете парчета краве масло.
Изпечете мусаката на 180°C, в предварително загрята фурна с вентилатор за 30 мин.
Малко преди да извадите тавичката от фурната поръсете мусаката с патладжан и домати с останалия пармезан.