Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Оризова салата»Постна салата с пресен грах, ориз и тученица

Постна салата с пресен грах, ориз и тученица

Постна салата с пресен грах, ориз и тученица
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • грах - 3 - 5 с.л. (пресен или от буркан)
  • тученица - 2 шепи листенца
  • пресен лук - 3 шепи нарязан
  • мариновани тиквички - 6 резенчета (от буркан)
  • копър - 1 шепа нарязан
  • марината - 6 - 9 с.л. от тиквичките
  • хималайска сол - ½ ч.л. равна
  • шарлан - 2 - 3 с.л. слънчогледово масло
  • балсамико - 3 - 4 с.л. (бял балсамов оцет)
  • За ориза
  • ориз - 1 и ½ ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 и 1/2 ч.л. равни
  • черен пипер - 3 щипки
  • шарлан - 2 с.л. (слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза няколко пъти (най-добре би било да го накиснем, преди да го приготвяме поне за 1-2 часа).

Прецеждаме го и сипваме зрънцата в съда на оризоварката. Овкусяваме го с хималайска сол, черен пипер и малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Разбъркваме с дървена бъркалка, наливаме нужното количество вода и включваме оризоварката.

След около 25 минутки оризът е готов, разбъркваме го и го оставаме да изстива. През това време нарязваме на ситно пресния лук, копъра и домашно маринованите тиквички от буркан.

От крехката и свежа тученица отделяме само листенцата, а дръжките премахваме.

Прибавяме градинските зеленинки и пресния грах към вече изстиналия ориз и разбъркваме заедно с хималайската сол, маринатата от буркана с кисели тиквички, шарлана и белия балсамов оцет Балсамико.

Добре овкусената салата на вкус поднасяме свежо и прясно приготвена.

Лесна постна оризова салата с пресен грах, ориз и тученица – чудесно свежо и засищащо предложение за летен обяд!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: