Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана баница с локум и кексово тесто

Сиропирана баница с локум и кексово тесто

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сиропирана баница с локум и кексово тесто
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Баница с локум и кексово тесто за сутрешна или следобедна закуска"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 400 г, фини
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч., без връх
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • локум - 2 кутии
  • лимони - 1 бр., кората на цитруса
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 2 - 3 с.л., разтопено
  • сол - 1 щипка
  • За сиропа
  • сироп - 1 ч.ч. от сладко бели череши
  • вода - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме добре яйцата със захарта до побеляване. Към тях прибавяме киселото мляко и растителната мазнина.

Брашното пресяваме с бакпулвера и ароматизираме с ванилиите. Прибавяме щипка сол.

Настъргваме кората от лимона, за да придаде цитрусова свежест на сладката баница.

Смесваме течните със сухите съставки до хомогенна смес, чиято консистенция е с гъстотата на кексовото тесто.

Локумените кубчета нарязваме на половинки.

Разстиламе корите и работим от тясната част, защото се съобразих с дължината на йена глаз тавичката. (рулцата можете да завивате и от широката част, ако разполагате с по-голяма правоъгълна тавичка).

Първата кора намазваме с разтопено масло.

Прилепваме отгоре две кори и завиваме по три кори на руло. Върху повърхността на третата разпределяме равномерно от сместа. За целта можете да използвате четка или да заглаждате с ръка. В края на кората подреждаме парченца локум. Завиваме на рехаво руло.

Подреждаме в правоъгълна тава предварително намазана с масло.

С останалата кексова смес (около 5 с.л.) заливаме корите.

От този пакет кори приготвих 5 сладки рула. С останалия последен лист покрих баницата.

Изпичаме в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.

През това време си приготвих сиропа. Този път той не е от захар, вода, ванилия и лимонова кора.

Предния ден варих сладко от бели череши и ми остана бурканче от сиропа на сладкото.

Чаша от него смесих с малко вода и загрях на котлона.

Сладкото е овкусено предварително с ванилия, а ароматът на черешите ще допълни с деликатния си вкус сладката баница.

Вие си пригответе сироп и докато е горещ залейте изстиналата баница. Оставете я за 10-12 ч., за да усвои сиропът.

Сиропираната баница с локум и кексово тесто е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка: