Начин на приготвяне
В тенджерка с 1 л студена вода сложете нарязания на едро морков, разполовена глава лук и стрък селъри.
Добавете 1 ч.л. сол и сварете зеленчуковия бульон за 15 мин.
В тиган налейте чашка зехтин, добавете нарязани на ситно 2 скилидки чесън и щипка магданоз. Запържете за кратко, след което прибавете микс от морски дарове.
Пържете още 2-3 мин, излейте 2-3 с.л. бяло вино и след като се изпари алкохолът, добавете нарязаните на половинки домати и доматеното пюре.
Гответе соса 10 мин. Овкусете с щипка черен пипер и щипка лют по желание.
В плитка широка тенджера изсипете 8 с.л. ориз. Запечете на сухо за 5 мин, бъркайки, за да не загорят зърната.
Излейте 2-3 черпака от зеленчуковия бульон и гответе, докато водата се абсорбира от ориза, а ако е необходимо, долейте още бульон.
Малко преди да свалите съда от огъня, добавете соса от морски дарове и домати при ориза и довършете готвенето на вкусното ризото.
Оризът трябва да е ал денте, затова спазете указанията за готвене.
Обикновено 13-14 мин стигат.
Сервирайте ризотото с морски дарове и домати топло с чаша бяло вино!
Да ви е сладко!