Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с морски дарове и домати

Ризото с морски дарове и домати

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Ризото с морски дарове и домати
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
07/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Невероятно ризото с морски дарове - ще се влюбите"

Необходими Продукти

  • морски дарове - 300 г микс
  • ориз - 8 с.л.
  • домати - 5 - 6 бр. пикадили или чери
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - щипка
  • черен пипер - щипка
  • зехтин - 1 к.ч.
  • сол
  • бяло вино - 2 - 3 с.л.
  • за зеленчуковия бульон
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • селъри - 1 стрък
  • вода - 1 л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка с 1 л студена вода сложете нарязания на едро морков, разполовена глава лук и стрък селъри.

Добавете 1 ч.л. сол и сварете зеленчуковия бульон за 15 мин.

В тиган налейте чашка зехтин, добавете нарязани на ситно 2 скилидки чесън и щипка магданоз. Запържете за кратко, след което прибавете микс от морски дарове.

Пържете още 2-3 мин, излейте 2-3 с.л. бяло вино и след като се изпари алкохолът, добавете нарязаните на половинки домати и доматеното пюре.

Гответе соса 10 мин. Овкусете с щипка черен пипер и щипка лют по желание.

В плитка широка тенджера изсипете 8 с.л. ориз. Запечете на сухо за 5 мин, бъркайки, за да не загорят зърната.

Излейте 2-3 черпака от зеленчуковия бульон и гответе, докато водата се абсорбира от ориза, а ако е необходимо, долейте още бульон.

Малко преди да свалите съда от огъня, добавете соса от морски дарове и домати при ориза и довършете готвенето на вкусното ризото.

Оризът трябва да е ал денте, затова спазете указанията за готвене.

Обикновено 13-14 мин стигат.

Сервирайте ризотото с морски дарове и домати топло с чаша бяло вино!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: