Начин на приготвяне
Настържете или пасирайте доматите и по желание прецедете от семките. Чесънът нарежете на филийки.
Загрейте зехтина на умерен до силен огън и запечете скаридите - цели, докато променят цвета си /около минутка/.
Извадете ги и сложете мидите. Щом се отворят, а това става почти веднага - извадете и тях.
В същата мазнина сложете чесъна, редуцирайки силата на огъня или отстранявайки съда от него. Щом замирише приятно, без да позволявате да загаря, сипете доматите и ако сте махнали тигана от огъня, го върнете вече спокойно на него. Сложете солта и захарта и бъркайте, докато сосчето се сгъсти.
Сложете скаридите и мидите и свежите подправки и отново отстранете от огъня, захлупвайки с капак съда, за да се запази топлината.
Сварете пастата според указанията на производителя. Отцедете хубаво и сервирайте, гарнирана със доматения сос и морските дарове. По желание може да ги смесите, но тогава е добре скаридите да са предварително обелени.
Ако сервирате ястието на гости, то отново препоръчвам да си обелите скаридите, след като ги запечете, защото заедно с доматения сос впоследствие ще бъдат неудобни за белене и ще цапат прекалено.
Добър апетит!