Начин на приготвяне
Радвам се, че създадох този какаов кекс, който е също толкова вкусен, но малко калоричен и успешно се нарежда до познатите ни класически рецепти за кекс, за да ни помогне на всички да празнуваме и отбелязваме специалните моменти в живота си, независимо от специалните ни хранителни нужди.
Може да замените бананите и ябълковото пюре със яйца (4 бр ).
Загрейте фурната до 176 градуса и леко намаслете (с авокадо маслото е най-добре) 18 × 30 см и поръсете с какао на прах. Изтръскайте излишъка и оставете настрана.
В голяма купа за намачкайте бананите на каша. След това добавете ябълковото пюре/сос (или 2 яйца ), ванилия, бадемово масло и разбийте, за да се комбинират. След това добавете кленов сироп, бакпулвер, сода за хляб и морска сол (по желание), разбийте да се комбинират.
След това добавете мляко (бадемово или друго - без млечни продукти - използвах кокосово или бадемово мляко, кашу или оризово мляко също ще е добре) и разбийте, за да се комбинират. След това добавете пресято какао на прах и разбийте.
След това добавете картофено нишесте и разбийте, да се комбинират.
След това добавете бадемово брашно по малко, докато тестото достигне консистенция. Тя не трябва да е тежка като за брауни и не трябва да бъде водниста.
Ако е твърде рядко, продължете да добавяте бадемово брашно. Ако е прекалено гъсто, добавете на тънка струйка малко мляко.
Използвах около 2 ½ чаши бадемово брашно. В зависимост от вашите съставки може да се нуждаете от повече или по-малко.
Разпределете тестото равномерно между подготвената (ите) тавичка (и) и печете на средата за 28-38 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, (малко кафяв цвят е наред) излезе суха. Внимавайте да не препечете безглутеновия сладкиш прекалено много.
Оставете да се охлади за 15 минути. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате (за 1 час ускорете процеса, като охладите за кратко в хладилник или фризер).
Можете да се насладите на бананов шоколадовия кейк. Ако решите да е блат за торта, ползвайте две стандартни 16 см тавички за торта за сместа. Препоръчвам Веганска шоколадова глазура (без кр. масло).
Съхранявайте безглутеновия шоколадов кекс на стайна температура за 2-3 дни или в хладилник за 4-5 дни.
Замразява се до 1 месец (след това се размразява при стайна температура).