Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Каридопита - Гръцки орехов сладкиш

Каридопита - Гръцки орехов сладкиш

редакция:
Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Каридопита - Гръцки орехов сладкиш
Снимка: Мария Симова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
20
"Сиропираните сладкиши на гърците са просто уникални! Този тук е като сладка орехова целувка - гръцка Каридопита."

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • галета - 3 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • орехи - 0. 5 ч.ч. счукани по на едро
  • канела - 1 с.л.
  • карамфил - 0. 5 ч.л.
  • коняк - 1 с.л.
  • портокали - 1 бр. кората
  • бакпулвер - 2 бр.
  • сироп
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимони - 1 бр. кората
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

В купа разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете олиото, коняка, портокаловите корички настъргани на ситно ренде и млякото.

Отделно смесете галетата, двата вида орехи, счукани и смлени, канелата, бакпулверите и карамфила, разбъркате добре.

Прибавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте с шпатула. Нагрейте фурната на 180 градуса, сипете сместа в леко намазана с олио правоъгълна тава и я поставете в нея.

Печете до готовност за около 25 минути. Извадете от фурната изпечения сладкиш, нарежете на желаните от вас форми и размери парчета.

Поставете всички съставки за сиропа в тенджера и сварете на силен огън за 5 минути, веднага залейте сладкиша с него. Поръсете със смлени орехи и оставете Каридопита да се охлади напълно, след което сервирайте.

Традиционен гръцки сладкиш, от който ще си оближете пръстите!

Вижте също как да си направите гръцка портокалопита или класическото гръцко реване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
57
40
30
20
11
Дай твоята оценка: