Карталачета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Карталачета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Карталачета - вкусна и бърза закуска, на която цялото семейство ще се зарадва сутринта"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + за доизмесване
  • кисело мляко - 8 с.л. с връх
  • вода - 120 мл
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - около 150 г
  • свинска мас - 50 г
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карталачета са плоски питки, приготвени на сач.

Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче. В него сложете киселото мляко и содата. Разбъркайте ги и оставете за няколко минутки да шупне.

Поръсете със солта, сипете олиото и водата и бъркайте с шпатула, докато брашното поеме течните съставки. Ако тестото ви е рядко си добавяйте брашно и измесете за кратко, докато стане гладко и нелепнещо.

Разделете на 8-10 топки и всяка разточвайте върху намазнен плот. Натрошавайте отгоре от сиренето, навивайте на руло, а после на охлюв. Сплескайте охлювчето и минете върху него с точилката, за да го изтъните.

Печете карталачетата на намазнен със свинска мас сач до загар от двете страни. Огънят трябва да е умерен.

След като са готови, може отново да намазвате с мас или краве масло, докато са топли.

Поднесете за закуска с още сиренце по желание, подобно на пърленки или гюзлеми.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията