Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Ефектна празнична питка

Ефектна празнична питка

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Ефектна празнична питка
Снимка: Таня Левенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Колкото и да е точна рецептата, една пита трябва да се замеси с любов, за да вкусна и пухкава"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1.2 кг
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 450 мл
  • кисело мляко - 1/2 кофичка (около 200 г)
  • мая - 2 г жива или 12 - 13 г суха
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 равна с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята заедно с малка част от прясното мляко, 2-3 с.л. от брашното и захарта, се оставя да шупне на топло, покрита.

В голяма купа се поставя част от брашното /важно е да се добавя на части/. Прави се кладенче и там се изсипва готовата мая, разбитите 2 яйца, 2 белтъка /жълтъците са за намазване/, киселото мляко част от олиото /2-3 с.л./.

Меси се и се добавя брашно, докато може да се бърка с лъжица в купата.

След това на набрашнен плот се изсипва тестото. Продължава се да се меси и да се добавя брашно до средно меко тесто.

Удря се на плота 100 пъти - така то става гладко и по-лесно за употреба и оформяне. Прави се на топка и се връща в купата, посипана леко с брашно. Отгоре се намазва с останалото олио и се покрива да втасва, за не повече от 30 мин. на топло.

Понякога поръсвам само брашно, но вкарвам олиото накрая на месенето, като разтягам с ръце тестото и в средата поливам с олио и меся, докато то се поеме хубаво.

След като тестото е отпочинало, го разделям на трите части - една по-голяма, другата - по-малка и третата част, най-малка, е за средата. От първата част оформям руло и го нарязвам на четири равни части.

Всяка разточвам на кора, колкото чиния с поне 0.5 см дебелина. Намазвам я с олио и слагам следващата. Така правя и с четирите части, които редя в тавата, на разстояние 3-4 см от края /при тава с диаметър 32 см/.

Получената купчина разтягам леко с ръце и разрязвам на четири части. След това още на четири и от получените триъгълници всеки промушвам отдолу нагоре и издърпвам към края на тавата.

От втората, по-малка част правя, същото, само че диаметърът на кората вече е по-малък.

Разрязвам откъм средата на полученото листо от първата кора, за да може да се издърпват листата между първите.

За средата правя топка и с част от тестото изрязвам кора с валяк за тесто на ромбоиди.

Покривам така приготвената пита, за да втаса отново за 20 мин. на топло. Разбивам 2 жълтъка с малко олио и прясно мляко и с четка намазвам питката отгоре.

Поставям я в студена фурна и пека на умерена температура около 45-50 мин.

Хубаво е, като се извади готова от фурната, да се покрие с кърпа и тя да се напръска с 2-3 с.л. вода, за да остане мека и пухкава.

Ефектната празнична питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много е добре,когато пишещата рецептата даде и диаметъра на тавата за печене!!Това е от изключителна важност за добрия вид на изделието,Браво на авторката!
02.10.2023 07:17
1
Таня Левенова
Таня Левенова
маята е 20 гр-жива
01.01.2018 09:31
2
Потребител#203918
Потребител#203918
Правила съм тази пита няколко пъти по различни поводи. Става невероятна и на вкус, и на вид. Когато се прави за първи път обаче, за да се постигне ефектът на питата, трябва да се гледа видеорецептата /аз лично я гледах в ютуб/. Самото оформяне не е трудно, но описано с думи звучи сложно.
29.12.2017 22:20
3