Торта Шампанско

ИваИва
Новак
121503759
Торта Шампанско6 / 6
24/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Вдигаме наздравица с шампанско на всеки празник, но когато и тортата носи това име, поводът е още по-специален"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 6 бр. на стайна температура
  • захар - 5 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • шампанско - 3 с.л. есенция
  • За крема
  • шампанско - 1 ч.ч.
  • крема сирене - 150 г
  • течна сметана - 300 мл
  • шампанско - 1 с.л. есенция
  • желатин - 12 г
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • За декорацията
  • целувки - 8 бр.
  • ядливи бели цветя - 8 бр
  • ядлив брукат - по желание
  • кокос - около 100 г
  • пръчици - микс, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Отделяме белтъците от жълтъците. В дълбока купа разбиваме с миксер белтъците първо, на ниски обороти, после на високи за около 5 минути, в зависимост от мощността на миксера.

Трябва да станат високи, лъскави, бели и пухкави. Трябва да са толкова стегнати, че като обърнете купата на обратно, да остават залепени без да помръдват. Тази част е много важна, ако искате пухкави блатове за торта.

2. След това започваме да добавяме малко по малко от захарта и продължаваме да миксираме. Захарта трябва да е разбита много добре. Добавяме и трите супени лъжици есенция шампанско.

3. Смесваме в малка купичка петте лъжици брашно и какаото и разбъркваме с лъжичка.

4. Взимаме по един жълтък и го смесваме при белтъците със захар. Миксираме добре с миксера и тогава слагаме следващия жълтък, докато не се изчерпат жълтъците.

5. Последната стъпка за блатовете е много важна. Взимате по една лъжичка от смесеното брашно с какао и прибавяте към сместа с яйцата.

Разбърквате задължително със шпатула или дървена лъжица бавно, като започвате от дъното на купата нагоре и внимавате да не излиза въздуха от самата смес.

Когато брашното и какаото са напълно разтворени, добавяте следващата лъжица от сухата смес. Бъркате внимателно, докато не се изчерпа цялата смес и внимавате да не останат топченца от брашно.

6. Пускаме фурната да се загрява на 150 градуса. На дъното на формата за печене се слага лист хартия за печене и се изсипва сместа. Не се маже предварително с масло, за да не пречи на бухването на блатовете. Слагаме да се пече за около 40-45 минути до готовност.

7. Започваме с приготвянето на крема за нашата сметанова торта, като накисваме желатина в малко вода и го оставяме настрани за около 10 минути.

В дълбока купа разбиваме течната сметана със захарта, докато захарта не се разбие добре, а течната сметана не стане много гъста.

След това добавяме крема сиренето, шампанското и есенцията от шампанско. Продължаваме да разбъркваме с миксер всичко, докато се получи еднородна смес.

8. Разтапяме на водна баня желатина и го добавяме към крема. Оставяме го за около 3-4 минутки да постегне малко.

9. Когато блатът ни е готов, го разрязваме на три. Който обича по-силен вкус на шампанско, може да сиропира и блатовете с шампанското. Намазваме с крема и след това слагаме другия блат, после пак мажем с крем, слагаме блат и най-отгоре намазваме с крем.

10. Подреждаме целувките на малко разстояние, а до тях ядливите цветя. Аз съм ги поръсила с ядлив буркат. Поръсваме с кокос в центъра на празничната торта и отстрани. Слагаме и пръчици по желание.

Торта Шампанско е невероятна и впечатляваща!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Виктория Бурова
Виктория Бурова
Добре ми се получи
03.11.2020 20:24