Начин на приготвяне
Кексът с шоколадови вафли ми е любим, защото освен че се приготвя бързо и лесно, е и невероятно вкусен. Не изисква много приготовления, продуктите са минимални и достъпни за всеки.
В кекса с вафли няма яйца. По принцип правя този кекс с 4 бр. шоколадови вафли, но няма нищо фатално, ако Вие сложите 2 или 3. Без значение е изборът на шоколадова вафла - дори мисля, че ако имате обикновени вафли с шоколадов пълнеж, ще се получи точно толкова вкусен, колкото и с шоколадовите.
При изпълнението на рецептата вафлите могат да бъдат натрошени, нарязани, начукани или блендирани - всичко е въпрос на желание.
Както при всеки един кекс, така и в тази рецепта фурната трябва да е предварително загряна и да не се отваря по време на печене или поне да не се отваря първите 30 минути.
За предпочитане е сместа да се разбие с миксер, за да е по-гладка и въздушна, но ако нямате, може и на ръка. Този икономичен сладкиш може да бъде изпечен във форма за кекс или в тавичка (разлика във вкуса няма да има). Декорацията е по желание - може да няма, но може да намажете с шоколад и да поръсите с още надробени вафли. Ако обичате орехи или друг вид ядки, може да поръсите с тях. С пудра захар също ще стане красив.
Ето и начинът, по който правя кекса:
В киселото мляко добавям содата, разбърквам и изчаквам няколко минутки да прикипи млякото. След това добавям олиото и разбърквам добре.
Идва ред на захарта и вафлите и най-накрая добавям брашното. Никога не изсипвам цялото брашно на един път! Слагам малко по малко и разбивам с миксера (или на ръка).
Ако киселото мляко, което сте ползвали, е много гъсто, може да сложите малко по-малко брашно.
Ако печете в силиконова форма или форма с незалепващо покритие, изсипвате готовата смес директно, но ако формата е друга, трябва да използвате хартия за печене или да намазните и набрашните, преди да изсипете сместа.
Печенето е в предварително загрята фурна на температура 180 градуса за около 40 минути или до суха клечка (проверявате кекса с клечка за зъби - ако клечката е суха и по нея не е полепнала от сместа, кексът е готов).