Начин на приготвяне
Ако искате кремът ви да не е шоколадов, просто не ползвате шоколад.
Разбивате хубаво яйцата и захарта. От тях трябва да направите крем, който се вари на водна баня. Слагате крема в съд, който поставяте в по-голям съд с вода и така варите при почти постоянно бъркане до сгъстяване. Отнема около половин час, поне при мен.
Оставяте леко да поизстине и добавяте маслото, 100 г шоколад, тахана и орехите. Разбърквате хубаво с шпатула.
Слагате първата кора с квадратчетата нагоре и заливате с крем. И така пет кори, като последната поставяте с квадратчетата надолу.
След това поставяте отгоре прозрачно фолио или като мен - хартия за печене, и увивате добре готовото вафлено нещо. Още не са готови вафлите, по-скоро прилича на торта.
Трябва да поставите върху това нещо твърд предмет, който да натиска корите. Аз използвах кантара. Така де, няма само да ме ядосва той, нека да направи и нещо хубаво.
Оставих така цяла нощ на хладно - на балкона. Сутринта разрязах добре прилепналите кори. Съветвам ви да режете на малки парченца, като за едно хапване.
Стопих в микровълновата 100 г черен шоколад с лъжица масло и с четка намазах всички вафлички.
После оставих да поизстине шоколад. И с удоволствие пробвах първата вафличка, докато все още всички спяха и аз посрещнах пролетта. Еххх, каква сладост! Дано и пролетта ни бъде така сладка и нежна като вафличките!
Съветът ми да режете на малки парченца не е случаен. Корите омекват доста и при отхапване някакси се разтеглят, разместват се пластовете. А когато вафличката е малка и се сложи цялата в устата, следва едно такова разтопяване, една такава нежност по небцето, която си струва всяка стъпка и всяка секунда от иначе дългото правене на вафличките.