Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Млечна Супа»Танов Апур - супа от кисело мляко

Танов Апур - супа от кисело мляко

Танов Апур - супа от кисело мляко
Снимка: Красота в кухнята
1 / 3
26/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Запознайте се с тънкостите при приготвянето на Танов Апур - и с нейния страхотен вкус"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 500 г
  • вода - 500 мл
  • пшеница - 100 г
  • лук - 1 бр.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 30 г
  • кориандър - 1/3 връзка
  • мента - по желание
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Танов Апур (спас) - е специалитет от арменската кухня.

Това е супа от кисело мляко.

Невероятна арменска супа, която може да се сервира както гореща, така и студена. Много полезна и засищаща.

Най-важното, за което трябва да внимавате при приготвянето на тази супа, е да не Ви се пресече киселото мляко. Аз винаги избирам по-гъстичко мляко, което няма силно кисела жилка. В оригинал тази рецепта се приготвя с пшеница, но има и варианти с ориз или някакво друго вариво.

Преди да започнете да готвите супата, трябва да сте си сварили пшеницата или ориза, също така и да сте си подготвили лука.

В тиган запържвате ситно нарязания лук в масло за няколко минути, докато лукът придобие златист цвят.

Когато тези две процедури са готови, може да започнете и приготовлението на супата.

Ето и самото приготовление на Танов Апур - супа от кисело мляко:

Разбиват се в тенджерката, където ще готвите, яйцето, брашното и киселото мляко, след което се добавя малко по малко водата, като с едната ръка разбърквате. Трябва да получите гладка, рядка смес. Сместа се слага на котлона да заври и се бърка непрекъснато.

След завирането, температурата котлона се намаля до минимум, а в супата се добавят предварително сварената пшеница или ориз, запърженият в масло лук, ситно нарязаният кориандърът, магданоз или ментата (ако желаете, може да поставите от всичко по малко).

Оставя се да поври за 10-15 мин. като се разбърква от време на време, след което се сваля от котлона.

Ако искате супата с пшеница да е по-редичка, увеличете леко количеството на водата. Когато супата изстине, се сгъстява.

Както вече споменах по-горе, тази супа може да се яде както топла, така и студена, аз лично я предпочитам топла. Но студената супа е вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: