Начин на приготвяне
Танов Апур (спас) - е специалитет от арменската кухня.
Това е супа от кисело мляко.
Невероятна арменска супа, която може да се сервира както гореща, така и студена. Много полезна и засищаща.
Най-важното, за което трябва да внимавате при приготвянето на тази супа, е да не Ви се пресече киселото мляко. Аз винаги избирам по-гъстичко мляко, което няма силно кисела жилка. В оригинал тази рецепта се приготвя с пшеница, но има и варианти с ориз или някакво друго вариво.
Преди да започнете да готвите супата, трябва да сте си сварили пшеницата или ориза, също така и да сте си подготвили лука.
В тиган запържвате ситно нарязания лук в масло за няколко минути, докато лукът придобие златист цвят.
Когато тези две процедури са готови, може да започнете и приготовлението на супата.
Ето и самото приготовление на Танов Апур - супа от кисело мляко:
Разбиват се в тенджерката, където ще готвите, яйцето, брашното и киселото мляко, след което се добавя малко по малко водата, като с едната ръка разбърквате. Трябва да получите гладка, рядка смес. Сместа се слага на котлона да заври и се бърка непрекъснато.
След завирането, температурата котлона се намаля до минимум, а в супата се добавят предварително сварената пшеница или ориз, запърженият в масло лук, ситно нарязаният кориандърът, магданоз или ментата (ако желаете, може да поставите от всичко по малко).
Оставя се да поври за 10-15 мин. като се разбърква от време на време, след което се сваля от котлона.
Ако искате супата с пшеница да е по-редичка, увеличете леко количеството на водата. Когато супата изстине, се сгъстява.
Както вече споменах по-горе, тази супа може да се яде както топла, така и студена, аз лично я предпочитам топла. Но студената супа е вкусна.