Начин на приготвяне
В купа се смесват топлото мляко, 1 ч.л. захар и маята. Оставя се за 10 минути.
В голяма купа се слага брашното, прибавя се останалата захар, сол, олио и сместа с маята и се бърка, докато се оформи тесто.
Разделя се на 2 части. Едната се смесва с настърганата кора от портокал, а другата с какаото. Всяка се меси по отделно около 5 минути.
След това де покриват с кърпи и се оставят на топло около 1 час или докато тестото удвои размера си.
След като са готови, се поръсва малко брашно върху повърхност определена за точене и се разточва портокаловото тесто на правоъгълник около 1 см.
След това се разточва какаовото тесто по същия начин.
Накрая какаовото тесто се слага върху портокаловото и се разточват заедно леко, колкото да залепнат заедно.
Шоколадът се разтопява на водна баня, след което се разбърква с него олиото и се прибавя настърганата портокалова кора.
Тестото се разрязва на дълги ивици. Върху всяка ивица се намазва от шоколада и се навива леко по диагонал, за да стане подобно на елхичка.
Елхичките се поставят в намазнени форми за мъфини и се оставят покрити с кърпа около 30-40 минути.
Разбърква се медът с млякото и се намазват мъфините.
Пекат се около 15-20 минути в загрята на 180 градуса фурна. След 5тата минута е добре да се проверят и ако са тръгнали да се накланят, да се поизправят. Когато са готови и поизстинат, се поръсват с пудра захар.
Коледните елхички с портокал и какао са готови.