Сладки мъфин банички с кексово тесто

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
867
5k
4k
1k
4
22/02/2021
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо179
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измерваме продуктите за рецептата с чаена чаша с вместимост 250 мл.

Първо приготвяме захарния сироп, като в тенджерка смесваме кафявата кристална захар и водата и оставяме да ври докато се изпари малка част от количеството, като често разбъркваме с дървена плоска бъркалка. След като е готов сиропът, го оставяме да изстива.

Намазваме 12-те кръгли формички за мъфини / кексчета, с помощта на силиконова четчица - с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Разстиламе фините кори, всяка от тях сгъваме първо на две от към късата страна (като книга), и после на още две, така че да получим 4 къси ленти (четвъртинки кора). От 3 фини кори получаваме 12 лентички, всяка от които намачкваме на хармоника и подреждаме в кръгла формичка за кексче, като се стараем да не стърчат крайчетата извън формите и също да разделим леко с пръсти гънките на корите, да не се слепват, за да може заливката да се разпредели между тях.

Печем ги до позлатяване за около 5 минутки на 180 градуса, като внимаваме да не изгорят и след това ги изваждаме от фурната, която временно изключваме.

В дълбока купа разбъркваме с телена сладкарска бъркалка съставките за кексовото тесто: яйце, кафява захар, кисело мляко с активирана в него сода бикарбонат, шарлан, ванилия на прах, какао по желание и накрая типовото брашно за сгъстяване.

Кексовата смес разпределяме със супена лъжица върху препечените нагънати кори във формичките, като първо заливаме всяка кора с по 1 супена лъжица и после разпределяме останалата част за всички по още малко, за да може сместа със сигурност да стигне за всички банички.

Слагаме ги във фурната да се пекат на 180 градуса за около 15-20 минутки, като на половината време от печенето, в случай че са се препекли от долната страна, превключваме фурната да се доизпекат само отгоре (или обратното).

Щом станат тъмно златисти, значи са готови. Заливаме всяко с 2-3 с.л. от вече изстиналия захарен сироп и оставяме да престоят, изстиват и поемат сиропа за около половин час (а ако другите почитатели на сладкото в семейството нямат търпение да им се насладят, то и след минимум 15 минутки, също може да се поднесат).

Разкошни сладки мъфин банички с кексово тесто – за една незабравима сладка закуска!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар