Начин на приготвяне
Накиснете за час-два в студена вода с малко оцет свински мозък. Извадете и почистете от ципите. Ако ви е трудно, може да почисти лесно и след сваряване, докато е още топъл.
Измийте добре мозъка, разрязан на половинки и го пуснете във вряща вода с дафиновия лист, сол и зрънцата черен пипер. Намалете огъня, за да не ври буйно и да разчлени крехкия мозък. Варете мозъка 6 минути и извадете.
На практика, така свинският мозък е сготвен и може да процедирате нататък за приготвянето на пастет от мозък или хайвер от него, но аз го запържвам и в малко масло у зехтин, защото ми е по- вкусно- ако желаете направете и вие като мен - достатъчно е само да се получи златист загар и е готово.
В купичка намачкайте вкусния деликатес заедно с лимоновия сок, сол, черен пипер и ароматното пекорино. Може да си доовкусявате на воля, като например добавите и някоя свежа подправка, но никога не прекалявайте, за да не засенчите вкуса на свинския мозък, който е много деликатен.
Намажете филийките хляб (хубаво е да са леко запечени) с получения пастет и отгоре сложете зелениите - рукола и валериана - овкусени със зехтин и сол. Завършете с половинки чери доматки и поднесете вкусните сандвичи.
По този начин може да приготвите и по-елегантни хапки за ваши скъпи гости, като достатъчно е просто да нарежете на малки квадратчета хляба.
Добър апетит със Сандвич със свински мозък!