Начин на приготвяне
За този безглутенов сладкиш в блендер смелете на брашно овесените ядки.
В дълбока купа изсипете брашното от овесени ядки, 1 ч.ч. мюсли, леко натрошено, добавете бакпулвера, захарта канелата, солта и угасената сода.
Разбъркайте добре и добавете на тънка струйка олиото, разбитите яйцата и ги добавете.
Настържете морковите и прибавете към останалите продукти, разбъркайте добре сместа и я разстелете във продълговата форма за печене със свалящо се дъно, покрита с хартия за печене или използвайте продълговата плоска тавичка.
Печете на 180°C в предварително загрята фурна за около 45 мин.
Поверявайте периодично готовността на блата за торта с дървено шишче, ако излезе сухо, значи блатът е опечен.
Извадете блата от фурната и го обърнете, отстранете хартията и го оставете да се охлади.
Накиснете желатина в студена вода според указанието на опаковката.
В купа разбъркайте, но не разбивайте, ½ кофичка заквасена сметана, ½ изцедено кисело мляко с 8 с.л. захар, поставете купата в друг съд с гореща вода на слаб огън за няколко минути, колкото сметаната да се затопли, но да не завира / на водна баня/, добавете към нея набъбналия желатин, разбъркайте леко, след около 2-3 мин извадете купата от врялата вода и оставете да се охлади, след като се охлади, добавете нарязани на малки парчета ягоди. Сложете я в хладилника, за да се желира.
След като кремът от сметана е стегнал, украсете морковената торта с плодове по ваш вкус.
Безглутеновата морковена торта с овесени ядки и мюсли е много лек и вкусен десерт.
Да ви е сладко!
Коментари