Начин на приготвяне
*Ако не разполагате с меласа, може да се използват няколко смлени фурми.
Морковите се блендират или настъргват на ситно ренде. Яйцата се разбиват на ръка с телена бъркалка и към тях се добавят всички останали съставки /морковите, смлените бадеми, меласата, подправките, кокосовото масло/.
Разбъркват се много добре до получаване на гъста еднородна смес. Дъното на тавичка с диаметър 20-22 см се застила с хартия и сместа се разстила равномерно и се заглажда.
Добре е хартията да стърчи малко, за да се изкара после по-лесно блатът за тортата.
Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 13-15 минути на средно ниво на фурната. Проверява се за всеки случай с дървено шишче.
След като се извади от фурната, блатът се оставя за няколко минути, после с помощта на стърчащите краища на хартията се изважда и слага на решетка да се охлади. След 15-20 мин се обръща и хартията се отстранява внимателно.
През това време приготвяме млечния крем. Изварата се пасира с меда и млякото, добавя се кората от портокал. Разтопеният на водна баня или в микровълнова желатин се налива внимателно в сместа при непрекъснато разбъркване. Кремът се оставя в хладилник да се охлади и да започне леко да стяга.
Нанася се внимателно върху охладения блат и се украсява според фантазията ви.
За украсата:
Декорирах тази полезна морковена торта с едро смлени орехи и морковени лентички, които сварих в захарен сироп (само тук въглехидратите са повече).
Нарязах с белачката тънки морковени лентички, навих ги на рулца, забучих ги с клечки, да не се развият по време на варенето.
Варих ги до омекването им и ги оставих в захарния сироп до пълното му изстиване. Отцедих ги и внимателно извадих шишчетата.
След като изстинат, стават меки и еластични и лесно се оформят.
Нисковъглехидратната торта трябва да „отлежи” няколко часа в хладилник в кутия, за да не изсъхва горният слой на крема.
При отлежаването вкусовете и ароматите се развиват напълно и кремът попива леко в блата и се получава един съвършен вкус.
Тази чудесна рецепта за нисковъглехидратна морковена торта е адаптирана от Gabriela Tsulin.