Начин на приготвяне
За тази рецепта с калмари ще ви е необходим по-голям калмар. Дължината му трябва да е около 20-25 см. Толкова големи калмари рядко се откриват в супермаркетите, но ако се намирате на средиземноморското крайбрежие, не пропускайте възможността да изтичате до близкия рибен пазар, където ще можете да откриете различни видове калмари.
Купете си повече, за да можете да се радвате на аромата на средиземноморската кухня, дори след като се приберете у дома. Замразени, калмарите могат да се съхраняват до 6 месеца. Ако няма как да откриете толкова голям калмар, може да използвате няколко по-малки.
За начало, обелете картофите и ги нарежете на четвъртини вертикално. Сложете тенджера с вода на котлона и когато заври, варете картофите 7-8 мин. Почистете добре калмара и направете разрези по дължината му.
Поставете четвъртините картофи в процепите и закрепете и затворете отгоре с клечки за зъби. Сложете в огнеупорна тенджера и сложете парчета масло върху калмара и около него. Сложете да се пече във фурната, докато приготвяте соса. Фурната трябва да е загрята до 200 градуса.
Започваме със соса. Нарежете лука на ситни кубчета. В тенджера разтопете остатъка от маслото, или 50 грама, и сипете лука да се задуши. Посолете, за да си пусне соковете. Докато се задушава лукът, нарежете и кладницата и я добавете в тенджерата.
Задушавайте и доливайте по малко вода от време на време. Почистете и добре измийте листата от репички, нарежете ги на едро. Когато лукът и гъбите са добре задушени, прибавете листата от репички и задушете още 5 минути.
Сипете брашното, разбъркайте бързо и добавете прясното мляко. Оставете на слаб огън да къкри 5 минути, докато не се сгъсти добре, прибавете черен пипер. Извадете калмара от фурната, обърнете го на другата страна и залейте със соса. Сложете алуминиево фолио отгоре и върнете пълнения калмар във фурната на 200 градуса за още 40 минути.
Намалете температурата на 180 градуса и печете още 20 минути. Сервирайте пълнения калмар със сос и го похапвайте топъл, докато се наслаждавате!