Начин на приготвяне
За тази рецепта се нуждаем от по-голям калмар. Дължината трябва да бъде 20-25 см.
Обелете и нарежете лука възможно най-ситно. Сипете зехтина в тигана да се загрее, след което добавете ситно нарязания лук. Лукът се запържва за кратко.
Нарежете пипалата на калмара на възможно най-малки парчета, до 5 мм.
Добавете нарязаните калмари в тигана с лука и запържете заедно. Пасирайте чесъна и добавете в тигана накрая, като внимавате да не го прегорите при готвенето.
Когато задушаването почти приключи, добавете една супена лъжица кедрови ядки и оставете да къкри за много кратко време. Прехвърлете всичко в по-дълбока купа, оставете да се охлади.
Когато сместа се охлади, добавете галета и пармезан и разбъркайте.
Босилекът и магданозът се нарязват на ситно, след това се добавят към сместа и се разбърква. Добавете сол и черен пипер.
В малка купа разбийте яйцето и изсипете сместа, след което разбъркайте с лъжица.
Напълнете калмара и го затворете с една или две клечки за зъби, поставете го в тава. Загрейте фурната до 250 °C и сложете да се запече калмарът за няколко минути.
Извадете тавата от фурната, обърнете калмара, след което върнете във фурната да се пече за 7-8 минути. Когато изтече времето, извадете тавата от фурната, след което полейте със зехтин и бяло вино. Поставете алуминиевото фолио и върнете във фурната да се пече на 200 градуса за 40 минути.
Намалете температурата до 180 °C и печете още 20 минути, ако е нужно. Преди това проверете дали не е готов.
Извадете тавата от фурната, отстранете алуминиевото фолио, обърнете пълнените калмари и поръсете с пресен магданоз.
Върнете се в изключената фурна за още една минута без алуминиево фолио.
Извадете от фурната и оставете за петнадесет минути да се охлади, след което поставете върху поднос. Нарежете и сервирайте.
Пълненият калмар на фурна е готов.