Начин на приготвяне
Поставете брашното в купа, след това добавете солта към него и леко добавете водата. Разбърквайте през цялото време.
Когато сте добавили цялата вода, започнете да месите тестото на ръка.
Разделете тестото на 3 равни топки. Аз лично направих 3 различни вида пай от това количество тесто, така че просто умножете пълнежа по три или можете да направите различни.
Извадете топката от хладилника, разстелете я върху набрашнена повърхност и я намажете с масло. Разтегнете го, за да бъде с размерите на по-голяма чиния.
Разточете тестото от средата до върховете. Откъснете блатовете и намажете тестото с масло. Тестото трябва да се разтегне, за да бъде прозрачно.
Обелете картофите, настържете ги и им изцедете сока. Можете да го нарежете и на малки кубчета, аз лично го предпочитам, когато е настърган, защото по-добре седи с кората.
Обелете лука, нарежете го на ситно, след което го сложете в дълбок тиган, за да се задуши. Когато лукът омекне, добавете настърганите картофи и оставете да къкри още няколко минути. Накрая добавете сол и черен пипер и разбъркайте.
Разстелете пълнежа върху тестото, след което го навийте на руло. Нарежете рулото на малки питки и го завъртете като охлюв домашните банички.
Поставете в тава с хартия за печене и печете сръбските банички с картофи на 200°C за 30 минути.