Начин на приготвяне
Тази салата идва от региона на Мурсия и е позната под името moje или mojete, както и просто ensalada murciana.
Продуктите в нея са семпли, но се съчетават прекрасно и създават страхотен вкус.
Подходяща е за зимно или лятно мезе към почти всяко питие, чудесно студено предястие е или пък пълнеж за сандвич.
За да си приготвите мурсианската салата, е нужно да се сдобиете с хубав, за предпочитане пресен салатен лук, който да не люти. Доматите по традиция се слагат от консерва, но в летния сезон може да се използват и пресни, задължително меки и добре узрели.
Каперсите, които присъстват в оригиналната испанска рецепта, са типични за региона (опашати са, у нас са познати като бодливи каперси) и не приличат на тези, които сме свикнали да ползваме в италиански рецепти например.
Тъй като в България е трудно да се открият, подходящ заместител са обикновените каперси или защо не накълцани чорбаджийски чушлета от консерва в сладко кисела марината.
Продуктите се режат по следния начин:
Лукът се прави на тънки ивици, а доматите и яйцата на малки парченца. Сокът от консервата също може да се добави в апетитната доматена салата.
В купа се смесват рибата тон, маслините, каперсите, лука, доматите и яйцата.
Добавя се зехтина и сол. Аз понякога слагам и малко сок от лимон и магданоз, но те не присъстват в оригиналната рецепта.
Всичко се разбърква и прибира в хладилник за около час - така лукът ще си омекне и вкусовете ще се развият по-добре.
Страхотна вкусотия е тази на пръв поглед семпла салата! Опитайте я и споделете.