Начин на приготвяне
В дълбок съд сипете брашното, сухата мая и разбъркайте. След това сипете малко мляко. захарта, яйцето, киселото мляко, маслото на стайна температура и замесете тесто. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да престои 10 минути.
Премесете тестото, покрийте с чиста кърпа и оставете да отстои час. Втасалото тесто премесете на набрашнен плот, разточете с точилка и нарежете на лентички. Разделете лентичките една от друга и оставете да отстоят 20 минути.
Разбийте белтъците с вилица на сняг, посолете и намажете лентичките със силиконова четка. Внимателно навийте всяка като охлювче. Подредете ги върху тавичка с хартия за печене на дъното. Намажете ги с вода и поръсете със сусам. Оставете да престоят още 20 минути.
През това време загрейте фурната на 220 градуса. Печете охлювчетата с кисело мляко на 180 градуса 20 минути.
Извадете готовите солени охлювчета от фурната, покрийте с кърпа и оставете да се охладят.
Сервирайте и опитайте!