Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Сладка баница в кексова форма

Сладка баница в кексова форма

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Сладка баница в кексова форма
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
01/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Спорно е дали обичаме повече традиционната солена баница или този сиропиран вариант"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • олио - 80 мл
  • сирене - 150 г
  • краве масло - 30 г
  • за сиропа
  • захар - 100 г
  • вода - 100 г
  • лимони - 1/2 бр. кората
  • канела - 1 пръчка
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

След като сме си разопаковали корите за баницата отделяме 2 от тях. Намазваме си формата за кекс с масло и постиламе отделените кори в нея.

Останалите нарязваме на ленти с дебелина около 1 сантиметър и ги разбъркваме, така че да няма слепени.

В дълбока купа си счукваме яйцата, добавяме киселото мляко с угасената сода в него, олиото, солта и сиренето.

Прибавяме нарязаните кори в сместа с яйцата и разбъркваме, така че да се овлажнят добре навсякъде.

Готовата получена смес изсипваме в кексовата форма.

Разпределяме отгоре маслото, нарязано на малки парченца и загъваме със стърчащите краища на тия две кори, които поставихме най-отдолу.

Поставяме нашата баница в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор и печем за около 40-45 минути.

Започваме да си приготвяме сиропа като водата, захарта, канелата и корите от лимон си кипваме и го оставяме да ври 4-5 минути.

Добавяме си и лимоновият сок.

Прецеждаме и заливаме изстиналата баница с топлия сироп.

Покриваме сладката баница с хартия и кухненска кърпа и оставяме да се охлади напълно и да си поеме сиропа.

Сладката баница в кексова форма е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: