Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пресни калмари със спагети с доматен сос и маслини

Пресни калмари със спагети с доматен сос и маслини

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Пресни калмари със спагети с доматен сос и маслини
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ето каква вкусотия да приготвите с пресни калмари - ще си оближете пръстите, доверете ни се"

Необходими Продукти

  • спагетини - 300 г
  • чесън - 2 бр. скилидки
  • червен лук - 1/2
  • маслини - 1 голяма шепа без костилки
  • калмари - 750 г цял калмар или замразен
  • чери домати - 15 бр. или доматена консерва 250 г
  • лют пипер
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз - пресен
  • бульона за калмарите
  • моркови - 1 бр.
  • черен пипер - зърна
  • селъри - 1 стрък или два по избор
  • дафинов лист - 2 бр.
  • вода - да покрие калмарите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това ястие е ненадминато, вкусно и бързо за приготвяне! Рецептата е за цели калмари, като изчистваме и измиваме, преди да сварим в бульона. Ако ползвате замразени нарязани калмари, директно ги пуснете във врящия бульон.

Започваме, като, първо, почистваме и измиваме нарязан морков и целина. Поставете на котлона тенджера с вода, добавете подправките от черен пипер, дафинов лист и нарязаната целина с морков.

Когато водата заври, пускате почистения калмар или калмари и варите 5 минути (може и малко повече, зависи от котлона ви). След като сварите калмара/ите, извадете от бульона и нарежете на парченца, които ще добавите към доматеният сос.

Сега можем да приготвим спагетините.

Първо, подгответе тенджерата за пастата с вода и я оставете да заври (можете да ги сварите в бульона от калмарите), след това добавете спагетините, добавете малко сол и я оставете да се вари. Спагетините се варят 12 минути.

Докато спагетините се готвят, пригответе соса за паста: в голям тиган загрейте струйка екстра върджин зехтин и запържете скилидките чесън и ситно нарязания лук.

Когато стане прозрачен, добавете маслините (ако имате черни, те са най-добрите). Задушавайте на силен огън няколко минути (около 3 мин), след това добавете нарязаните на половинки чери домати или доматената смес от консерва и намалете котлона. Подправете със сол, черен пипер, щипка лют червен пипер и гответе около 10 минути.

Към края на готвенето добавете пресен магданоз - щедро поръсете!

Добавете сварените и нарязани калмари към доматения сос.

Отцедете спагетите и ги разпределете във чините или ги смесите със соса.

Аз избрах да ги сервирам отделно и да полея със соса от домати и калмари.

Сервирайте веднага пресните калмари със спагети с доматен сос и маслини.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: