Начин на приготвяне
Това ястие е ненадминато, вкусно и бързо за приготвяне! Рецептата е за цели калмари, като изчистваме и измиваме, преди да сварим в бульона. Ако ползвате замразени нарязани калмари, директно ги пуснете във врящия бульон.
Започваме, като, първо, почистваме и измиваме нарязан морков и целина. Поставете на котлона тенджера с вода, добавете подправките от черен пипер, дафинов лист и нарязаната целина с морков.
Когато водата заври, пускате почистения калмар или калмари и варите 5 минути (може и малко повече, зависи от котлона ви). След като сварите калмара/ите, извадете от бульона и нарежете на парченца, които ще добавите към доматеният сос.
Сега можем да приготвим спагетините.
Първо, подгответе тенджерата за пастата с вода и я оставете да заври (можете да ги сварите в бульона от калмарите), след това добавете спагетините, добавете малко сол и я оставете да се вари. Спагетините се варят 12 минути.
Докато спагетините се готвят, пригответе соса за паста: в голям тиган загрейте струйка екстра върджин зехтин и запържете скилидките чесън и ситно нарязания лук.
Когато стане прозрачен, добавете маслините (ако имате черни, те са най-добрите). Задушавайте на силен огън няколко минути (около 3 мин), след това добавете нарязаните на половинки чери домати или доматената смес от консерва и намалете котлона. Подправете със сол, черен пипер, щипка лют червен пипер и гответе около 10 минути.
Към края на готвенето добавете пресен магданоз - щедро поръсете!
Добавете сварените и нарязани калмари към доматения сос.
Отцедете спагетите и ги разпределете във чините или ги смесите със соса.
Аз избрах да ги сервирам отделно и да полея със соса от домати и калмари.
Сервирайте веднага пресните калмари със спагети с доматен сос и маслини.
Насладете се!