Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Сорбе»Свеж летен десерт с пъпеш

Свеж летен десерт с пъпеш

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Свеж летен десерт с пъпеш
Снимка: Yordanka Kovacheva
9 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
19 мин.
Порции
2
"Едно чудесно и много ефектно предложение за летните дни е този свеж десерт с пъпеш"

Необходими Продукти

  • пъпеш - 1 бр. сорт кръгъл и зрял (титовка, лада)
  • бренди - 50 мл
  • захар - 70 г
  • вода - 100 мл
  • мента - свежи листа за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захарта и водата се слагат на умерен огън и се варят на сладък сироп за 3-4 минути.

Към горещия сироп се сипва брендито.

Кръглият пъпеш се срязва напречно през средата. С лъжица се издълбават семките и се слагат в метална цедка, която се поставя върху чаша, в която да се отцеди сокчето (притиска се с лъжица).

С подходящ прибор (аз използвах същата лъжица) се издълбава месеста част на плода, като се внимава да не се пробие кората.

Отделящият се сок също се сипва при отделения от семчестата част и се слага при сиропа.

Паничките от пъпеш се завиват във стреч фолио и се прибират в хладилник.

В блендер се смила пъпеша (400 г от издълбания плод) заедно със сиропа (120 мл от него). Получава се гладко средно гъсто пюре.

Плодовата течност се налива във формички за лед и се прибира във фризер за минимум 4 часа, докато стегне добре.

Купите от половинки пъпеш се изваждат от хладилника.

Замразените кубчета от плодовата смес се слагат в блендер и се смилат за 3-4 секунди. Те не стават много твърди, така че не се тревожете, че ще затруднят уреда ви.

Нужно е просто да се натрошат, а не да стават на гладко подобие на плодово сорбе.

Пъпешите се пълнят с ледената гранита, украсяват се с мента и се поднасят.

Чудесно предложение за летните дни е този свеж летен десерт с пъпеш!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: