Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Домашен сладолед с карамел

Домашен сладолед с карамел

Домашен сладолед с карамел
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
2
"Кой би отказал купичка вкусен домашен сладолед?"

Необходими Продукти

  • заквасена сметана - 500 г, 20% масленост
  • кондензирано мляко - 1 бр. кутийка, 397 г, подсладено
  • ванилия
  • за карамела
  • захар - 150 г
  • лимонена киселина - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В средно голяма купа изсипваме всички продукти и разбърквам с бъркалка докато се получи хомогенна смес.

Готовата смес изсипваме в подходяща кутия и поставяме в хладилника, като оставяме да замръзне напълно.

Приготвяме си карамела. Захарта слагаме в дълбока малка тенджера.

Добавяме 2 супени лъжици вода, щипка сол и оставяме на котлона до образуването на светъл карамел.

Отмествате от котлона, изчаквате 2-3 минути и наливате 100 мл вода.

Отново връщаме на котлона и варим около 10 минути докато се образува гъст сироп.

Накрая прибавяме лимонената киселина и след минута сваляме от котлона.

Оставяме да се охлади карамелът и тогава прибираме в суха стъклена бутилка или бурканче.

Когато решим да сервираме домашния сладолед с карамел изваждаме кутията 5-10 минути на стайна температура.

Разпределяме сладоледа в подходящи купички и отгоре поръсваме с карамела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: