Начин на приготвяне
Нарежете на много ситно лука, чесъна и скилидките чесън и ги запържете за няколко минути в дълбок тиган с мазнина.
Изсипете при тях около 300 г от доматите и овкусете със захар, сол, мащерка и дафинов лист - гответе соса на умерена температура за около 15 минути.
Нарежете патладжана на колелца, посолете го и го оставете да пусне горчивия си сок. Изцедете го след това.
Нарежете тиквичката и останалите домати на кръгчета.
Сипете готовия сос в подходяща тавичка и подредете отгоре патладжана, домата и тиквичката.
Поръсете ги с малко зехтин и сол и сложете апетитния рататуй да се пече за около 40 минути на 200 °C.
За чесновия сос пасирайте сметаната заедно с чесъна и с домашното овче сирене - овкусете го с лимонов сок и сушен копър.
Френският рататуй със специален сос е много вкусен.
Добър апетит!