Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Френски рататуй със специален сос

Френски рататуй със специален сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Френски рататуй със специален сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Вкусен френски рататуй със специален сос - всички гости ще останат очаровани от това ястие"

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. зелена + 1 бр. червена
  • патладжани - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 450 г почистени и обелени
  • лук - 1 глава
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мащерка - 1 ч.л. сушена
  • зехтин - 50 г + за поръсване
  • сол - на вкус
  • Чеснов сос
  • чесън - 2 скилидки
  • сметана - 200 г готварска
  • сирене - 200 г овче
  • копър - 2 щипки сушен
  • лимонов сок - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на много ситно лука, чесъна и скилидките чесън и ги запържете за няколко минути в дълбок тиган с мазнина.

Изсипете при тях около 300 г от доматите и овкусете със захар, сол, мащерка и дафинов лист - гответе соса на умерена температура за около 15 минути.

Нарежете патладжана на колелца, посолете го и го оставете да пусне горчивия си сок. Изцедете го след това.

Нарежете тиквичката и останалите домати на кръгчета.

Сипете готовия сос в подходяща тавичка и подредете отгоре патладжана, домата и тиквичката.

Поръсете ги с малко зехтин и сол и сложете апетитния рататуй да се пече за около 40 минути на 200 °C.

За чесновия сос пасирайте сметаната заедно с чесъна и с домашното овче сирене - овкусете го с лимонов сок и сушен копър.

Френският рататуй със специален сос е много вкусен.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: