Начин на приготвяне
Патладжанът се измива добре е се нарязва на тънки кръгове. Посоляват се и се оставят настрана да се отцеди горчивият сок.
През това време поомекналите домати се нарязват на малки кубчета (отделилият се сок не се изхвърля).
Нарязва се също лукът на дребно и чесънът се наситвява.
В сгорещено олио се запържват лукът и чесънът около 1 минута. Към тях се прибавят нарязаните домати, а след това и подправките. Оставя се на слаб огън без капак, докато изври повечето от течността и стане по-гъсто като сос.
Докато ври, се нарязват останалите зеленчуци - другият домат, тиквичката и пиперката, на колелца.
Когато сосът е готов, патладжаните се изплакват.
Сосът се разпределя на дъното на тавата, а върху него се подреждат застъпени колелцата от патладжан, пиперка, домати и тиквичка, като се редуват за този класически рататуй.
Отгоре се поръсва с малко сол, тавата с класическия рататуй по френски се покрива с фолио и се слага да се пече на 200 градуса около 45 минути.